Expedice do světa platidel a měn současnosti

29. leden 2022

Přesně před třinácti lety, na začátku roku 2009, spatřila světlo světa první digitální virtuální měna planety: bitcoin. Oficiálně byl jeho tvůrcem tajemný muž Satoshi Nakamoto, neoficiáně bitcoin stvořila utajená skupina lidí, která bitcoin spustila jako reakci na příchod světové finanční krize. 

Dnes je bitcoin investičním fenomén a láme rekordy: aktuálně se jeden prodává v přepočtu za více než 800 tisíc korun. Zároveň se ale na nás ze všech stran se na nás valí zprávy o možnosti investic do bitcoinů a dalších kryptoměn a s nimi ruku v ruce také informace o podvodnících, kterým spousta lidí ve snaze zbohatnout na investicích do virtutálních peněz naletěla a přišla tak o celoživotní úspory.

Jak se v kryptoměnách vyznat

Co to vlastně bitcoin je a jak vzniká? Jak se liší bitcoin od ostatní alternativních „coins“ a další silné kryptoměny,  která se jmenuje ethereum? Jak probíhá  „těžba“ bitcoinu a kdo může být těžařem? Proč má bitcoin najednou tak obrovskou hodnotu, když ještě před pár lety si ho nikdo nevšímal a šel koupit za pár tisíc? A kdy se z bitcoinu stane skutečně univerzální světová měna, která není závislá na žádných regulacích ze strany států a vlád? A bude díky ní svět lepší?

Expedici do světa kryptoměn vedou ekonom, pedagog a uznávaný expert na kryptoměny Dominik Stroukal z CEVRO Institutu; ekonom, filozof a někdejší člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček a publicista a odborník na digitální technologie Petr Koubský z Deníku N.

Spustit audio

Související