Expedice do světa odívání aneb Dělají šaty člověka?

19. únor 2022

Už pánové Voskovec a Werich v Osvobozeném divadle zpívávali: Je to pravda odvěká - šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká! Je to ale pořád pravda? Dělají šaty člověka člověkem i v 21. století, nebo už se smysl odívání posunul jinam?

móda

Jak se oblékáme my v roce 2022 a jak se oblékali naši předkové v minulém a předminulém století? Kde získávali materiál na oděvy v dobách, kdy neexistovala konfekce, kolik za něj zaplatili a kolik tehdy stály služby krejčích? A proč byli ochotni tehdy utratit za kus oblečení tolik, jako například za krávu?

Vypravíme se ale i do současnosti, řekneme si, kdo stojí za tvorbou toho, čemu říkáme módní trend, proč jsou dodneška slavné značky jako Chanel, Yves Saint Laurent, Armani nebo Versace, jaký je rozdíl mezi termíny „haute couture“ a „pret a porter“ a zda  to, čemu říkáme „vysoká krejčovina“ bude existovat i za sto let. Expedici do světa odívání povedou módní stylista Pavel Filandr, etnolog Martin Šimša a zakladatel muzea Ostrov lidových krojů Jan Mičánek.

Spustit audio

Související