Expedice do světa bouřek, tornád a jejich lovců

25. červen 2022

Přesně rok uplynul od ničivého tornáda na Moravě. Co nového víme za tu dobu o bouřkách? Jak moc je dokážeme předpovídat? Jak se liší odhady meteorologů od pradávných intuitivních předpovědí laiků? Poznáme typickou předzvěst ničivé bouře a určíme ji podle tvarů bouřkových mraků? A jak pracují profesionální „lovci bouřek“ a do jaké míry spolupracují s profesionálními meteorology? Expedici povedou meteorologové Michaela Valachová a Miloslav Roháček a lovec bouřek Radek Bachtík.

Expedice míří do světa mraků, oblak, proudů deště, hromů, blesků a dalších atmosférických jevů, s nimiž je spojeno léto. Přesně rok uplynul od ničivého tornáda na jihu Moravy, které bylo jedním ze tří nejsilnějších tornád roku 2021 na zeměkouli a vůbec nejničivějším tornádem roku v Evropě.

Zeus, Jupiter a Thór

Bouře, hromy a blesky ale lidstvo děsily i fascinovaly od pradávna, a v dobách, kdy si je nikdo nedokázal vysvětlit, za nimi hledali projevy nejvyšších bohů. Staří Řekové si mysleli, že za nimi stojí Zeus, vládce bohů a pán nebes. Římané v nich spatřovali rovněž svého nejvyššího: Jupitera, metajícího blesky ukované Vulkánem.

Germánské kmeny tento úkaz přisuzovali Donarovi, kterého dnes známe pod jménem Thór. Podobné to bylo s vysvětlením bouřek  za oceánem. Aztékové i Mayové za nimi viděli hromového ptáka, který slouží Velkému duchu.

Aristoteles, Diviš, Tesla

Ale pak přišli osvícení muži, kteří zjistili, že bouřky nejsou ani tak dílem bohů, jako spíš matky přírody. Počínaje Aristotelem, přes našeho pátera Prokopa Diviše, konče Nikolou Teslou.

Ale ani dnes, kdy pracujeme se sofistikovanými meteorologickými mapami a radary, nás bouře a tornáda nepřestávají zajímat. Co stojí za jejich vznikem a co je ovlivňuje? Jak pracují lovci bouřek? Lze poznat z mraků, že se blíží silná bouře nebo tornádo? A co máme dělat, až přijdou?

Spustit audio

Související