Existují kouzelné byliny? Expedice za svatojánským kvítím

18. červen 2022

Bylinám nasbíraným kolem červnového svátku svatého Jana Křtitele byla po staletí přisuzována kouzelná moc. Podle lidových pověr mají léčivky v tuto dobu silnější účinky než jindy. Jsou to jen pověry? Jakou roli hrají při sběru bylin měsíční fáze? Jak dalece a v jakých formách se byliny používají v současné medicíně, farmacii a kosmetice? Jak vyrobit účinnou domácí tinkturu nebo mast a jak správně byliny kombinovat a párovat, aby nebyly nebezpečnou drogou, ale skutečným lékem?

Expedice míří do světa bylin. Blíží se totiž svátek svatého Jana a letní slunovrat a naši předkové právě v tento čas věnovali sběru určitých rostlin velkou péči.

Rituály k přivolání lásky

Účinky rostlin začali lidé poznávat již na počátku svojí historie. Poměrně rychle dokázali rozeznat, které rostliny jim pomáhají a během staletí se pak používání bylinek různě proměňovalo.

Svatojánský květinový rituál

Od vykuřování při rituálních obřadech, přes rozpoznávání bylin podle jejich listů a květů a zaznamenávání do herbářů, až po dnešní dobu, kdy dokážeme díky moderním metodám maximálně využít účinných látek obsažených v bylinkách.

Některé druhy, nasbírané přímo o svatojánské noci, používali naši předkové k magickým rituálům – především k přivolání trvalé lásky. A byť se lidem 21. století může počínání našich předků jevit jako lehce pošetilé, bylo velmi pragmatické.

Devatero svatojánského kvítí

Devatero kvítí nebo bylin nasbíraných o svatém Jánu nebyla jen tak nahodilá směs a každá rostlina v ní měla přesně daný účel. Expedice je prozkoumá z historického, botanického, vědeckého i aromaterapeutického hlediska.

Povedou ji generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák, zakladatel hydroponické bylinné farmy Urban Farmers Martin Molčan a aromaterapeutka Nobilis Tilia Adéla Zrubecká.

Spustit audio

Související