Existují kouzelné byliny? Expedice za svatojánským kvítím
Bylinám nasbíraným kolem červnového svátku svatého Jana Křtitele byla po staletí přisuzována kouzelná moc. Podle lidových pověr mají léčivky v tuto dobu silnější účinky než jindy. Jsou to jen pověry? Jakou roli hrají při sběru bylin měsíční fáze? Jak dalece a v jakých formách se byliny používají v současné medicíně, farmacii a kosmetice? Jak vyrobit účinnou domácí tinkturu nebo mast a jak správně byliny kombinovat a párovat, aby nebyly nebezpečnou drogou, ale skutečným lékem?
Expedice míří do světa bylin. Blíží se totiž svátek svatého Jana a letní slunovrat a naši předkové právě v tento čas věnovali sběru určitých rostlin velkou péči.
Rituály k přivolání lásky
Účinky rostlin začali lidé poznávat již na počátku svojí historie. Poměrně rychle dokázali rozeznat, které rostliny jim pomáhají a během staletí se pak používání bylinek různě proměňovalo.
Od vykuřování při rituálních obřadech, přes rozpoznávání bylin podle jejich listů a květů a zaznamenávání do herbářů, až po dnešní dobu, kdy dokážeme díky moderním metodám maximálně využít účinných látek obsažených v bylinkách.
Některé druhy, nasbírané přímo o svatojánské noci, používali naši předkové k magickým rituálům – především k přivolání trvalé lásky. A byť se lidem 21. století může počínání našich předků jevit jako lehce pošetilé, bylo velmi pragmatické.
Devatero svatojánského kvítí
Devatero kvítí nebo bylin nasbíraných o svatém Jánu nebyla jen tak nahodilá směs a každá rostlina v ní měla přesně daný účel. Expedice je prozkoumá z historického, botanického, vědeckého i aromaterapeutického hlediska.
Povedou ji generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák, zakladatel hydroponické bylinné farmy Urban Farmers Martin Molčan a aromaterapeutka Nobilis Tilia Adéla Zrubecká.
Související
-
Lidé konečně pochopili, že bylinky mají velkou moc a nedá se bez nich vařit, říká Dagmar Heřtová
„U jídla je pro mě nejdůležitější chuť,“ říká v Blízkých setkáních foodblogerka a autorka knihy Bylinky na mém stole Dagmar Heřtová.
-
Každý někdy kytku ochutnal, tvrdí „kytkožroutka“ Jana Vlková. Sklízení medvědího česneku ale odmítá
„První kytka, kterou jsem snědla, byl asi šťovík. Jeho chuť je divná, ale vyvolá krásné vzpomínky na mládí a pohodu,“ svěřuje se botanička Jana Vlková v Blízkých setkáních.
-
Nejlepší bylinky na deprese a bolavou duši? Sbírejte je právě teď!
Červen je nejlepším měsícem ke sběru bylin. Když se na některé nevypravíte teď, budete mít smůlu. A na třezalku si zajděte na palouk o půlnoci a za měsíčního úplňku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.