Ekonom Kovanda: Vyšší deficit kvůli povodním možná nebude třeba. Pomůžou přebytky obcí i štědrá nabídka EU

20. září 2024

Zatopené domácnosti i podniky začaly sčítat škody po devastujících záplavách. Prvotní odhad podle České asociace pojišťoven hovoří o škodách ve výši 17 miliard korun. Premiér Petr Fiala odhaduje dokonce 100 miliard. Jak silně zasáhly povodně do ekonomiky celé země? Ekonom Lukáš Kovanda ještě vysvětlí, jak silné je unijní portfolio Jozefa Síkely, a přiblíží i plán slovenské vlády na rozsáhlou konsolidaci veřejných financí.

„Odhady škod se zatím výrazně rozcházejí. Když ale přihlédneme k minulým povodním v roce 2002 nebo 2013, kdy pojištěné škody tvořily zhruba polovinu škod celkových, viděl bych i teď celkové škody na dvojnásobek toho, co hlásí pojišťovny, tedy na 34 miliard,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí… hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda.

50 miliard z EU?

I když zatím nejsou konkrétní sumy stanoveny, ministerstvo financí už oznámilo, že kvůli povodním připraví novelu letošního státního rozpočtu. Deficit by se měl zvýšit o 30 miliard korun na 282 miliard. O 10 miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok. Jeho schodek by měl být 240 miliard. Plány na navyšování schodku by však mohl podle Kovandy překreslit příslib Evropské unie na pomoc ve výši 50 miliard korun.

Čtěte také

„Je to nečekaně vysoká částka. I Národní rozpočtová rada ještě včera počítala s tím, že příspěvky z fondů EU budou činit maximálně jednotky procent celkových škod. Proto je zásadní, abychom měli lepší obraz o celkových škodách, protože může dojít k situaci, že díky pomoci EU a spoluúčasti krajů a obcí, které jsou ve vysokém přebytku a na účtech mají více než 400 miliard korun, nebude třeba schodek státního rozpočtu navyšovat.“

Škody při povodních v roce 1997 dosáhly výše 63 miliard a v roce 2002 73 miliard korun, což byla ve vztahu k hrubému domácímu produktu zhruba tři procenta. „Kdyby to mělo být nyní, tak by tři procenta hrubého domácího produktu byla 230 miliard. Takže i odhad premiéra Petra Fialy ve výši 100 miliard by byl vlastně velký úspěch, který by svědčil o tom, že investice do protipovodňových opatření měly smysl,“ doplňuje Kovanda.

Impulz k růstu

V souvislosti s živelními pohromami se také často zdůrazňuje, že i navzdory počátečnímu negativnímu dopadu mohou mít katastrofy typu povodně i dlouhodobý pozitivní efekt. V případě povodní to podle ekonoma ukazuje třeba pražská zkušenost.

„Víme, jaký impulz daly povodně některým pražským částem, třeba Karlínu. Karlín díky povodním rozkvetl. Takže ano, prvotní náraz pro ekonomiku je vždy citelný, dojde třeba k poklesu průmyslové výroby, sektoru služeb, dopravy a spojů, zároveň ale kvůli renovacím, rekonstrukcím, nové výstavbě a revitalizaci větších celků dochází posléze ke kompenzaci a vyššímu růstu, než jaký by nastal, nebýt zkázy předtím,“ dodává Lukáš Kovanda.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.