Edvard Beneš. Pro jedny hrdina, pro druhé zrádce

Benešovy dekrety, Mnichovská dohoda, život v emigraci. To jsou tři z mnoha z témat, která polarizují nejen historiky a politiky až do dnešních dní. Napsal Jaroslav Hejnic. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jaký byl Edvard Beneš doopravdy? Dnes v Příbězích z kalendáře vynecháme politický rozměr této osobnosti a podíváme se na Beneše jako na člověka z masa a kostí.

Prezident, který mohl být fotbalistou

Co stálo za změnou jeho jména z Eduarda na Edvarda? Jakým byl studentem? Co víme o jeho rodině? Samozřejmě neopomeneme ani jeho sportovního období a fotbal. A přesto, že se v tomto díle nebudeme pouštět do velkých politických témat, nesmíme vynechat jeho přátelství s Tomášem Garriguem Masarykem.

Další Příběhy z kalendáře patří českému herci, který předčasně odešel před 15 lety. Byl to herecký aristorkrat s obličejem záporáka.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související