Eduard Stehlík: Reakce lidí na americký konvoj mile překvapila. A jeho odpůrci? Často netuší, že jsme v NATO už 16 let

31. březen 2015

Přejezd konvoje amerických vojáků přes území Česka stále budí emoce. A to jak zastánců, tak odpůrců. Těch, kteří ale přišli vojáky podpořit, je výrazně víc.

Vojenského historika Eduarda Stehlíka mile překvapili všichni ti, kteří dlouhé hodiny, v dešti a větru, čekali jen proto, aby konvoji zamávali. „Jsem tak pevně přesvědčen, že vazba většiny české společnosti je pevně zakotvena. Jsem rád, že jde o kotvu směrem k Atlantiku. Ne na Sibiř,“ říká.

Prozradil, že mezi lidmi, kteří na konvoj čekali, měl plno přátel. „A jejich i mým velkým překvapením bylo zjištění, že mnoho odpůrců NATO, vůbec netušilo, že Česko je členskou zemí už 16 let!“

Kdo je vlastně proti?

„Když se podíváte na poslední průzkumy různých agentur, tak 80 % lidí NATO, a průjezd amerického konvoje, podporuje, 17 % je proti a jen 3 % je to fuk. A když se zároveň zaměříte na počty voličů, pak těch 17 % koresponduje s voliči KSČM.“

Demokratická média? Jak kde

Zajímavé je také srovnání informací, které poskytují lidem média. Nejen ta česká, ale i zahraniční. V ruské televizi například nezazněl ani jeden hlas, který by průjezd konvoje podporoval. „Jsem moc rád, že česká média informují nezávisle, což svědčí o demokratičnosti naší země.“ Na druhou stranu je prý otázka, jestli dávat zastáncům a odpůrcům prostor 50:50, není už nadstandartní.

Čtěte také

Hrozí nám základní vojenská služba?

To, že česká armáda je finančně i lidsky podhodnocena, je známá skutečnost. Je tedy na stole znovuzavedení povinné vojenské služby? Podle historika určitě ne.

„Dnes se pouze mluví o tom, že by mladí lidé měli projít odvodním řízením. To je ale jen lékařská zdravotní prohlídka, která zjistí, jestli je člověk způsobilý. Nikdo je nebude honit výcvikem.“ To by prý totiž stejně bylo k ničemu. Aby nějaký smysl měl, musel by trvat alespoň půl roku.

Důležité jsou aktivní zálohy

V Česku máme od roku 2005 profesionální armádu. „Já bych to viděl pouze na její posílení. Ve srovnání s ostatními zeměmi je ta naše věkem vojáků starší zhruba o deset let. Důležité jsou ale aktivní zálohy. Nikdo ale o znovuzavedení základní vojenské služby opravdu neuvažuje,“ dodává.

Vojenská technika amerického konvoje

Jaká je dnes role historiků? A jak se dívá na holocaust a připomínání těchto neslavných výročí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio