Eduard Stehlík: Antisemitismus sílí, když se hledá viník nebo je potřeba odvést pozornost

22. únor 2019

Antisemitismus je v Evropě opět na vzestupu. Ve Francii došlo podle médií meziročně dokonce až k 75procentnímu nárůstu počtu incidentů s antisemitským podtextem.

Antisemitismus je starý, dá se říct, jako lidstvo samo. Nejrůznější typy útoků proti Židům se objevovaly po staletí po celém světě. Přesto má člověk dojem, že některé věci jsou už součástí historie, a překvapí ho, že se mohou znovu v takové síle objevit. A čísla, která přicházejí v poslední době ze západní Evropy, jsou alarmující,‟ říká v pořadu Jak to vidí vojenský historik Eduard Stehlík.

Obětí slovních antisemitských útoků se stal během manifestace hnutí žlutých vest i francouzský filosof Alain Finkielkraut. Atakovat někoho ne kvůli jeho názorům, ale kvůli jeho etnickému původu je naprosto nepřijatelné, zdůrazňuje Eduard Stehlík a oceňuje jednoznačné odsouzení, které incident vyvolal u vrcholných francouzských představitelů.

Je to práce s lidskou nenávistí a závistí

Antisemitismus vždycky sílil v situacích, kdy se hledal viník nebo kdy bylo naopak potřeba odvést pozornost od úplně jiných problémů někam jinam. A Židé vždycky byli jednou z entit, na kterou se hodilo ukázat, protože se odlišovali, lidé jim ne úplně rozuměli a vždycky měli nějaký majetek. Pracovalo se vždycky s lidskou nenávistí a závistí . A obávám se, že některé z těch dnešních útoků jsou způsobené něčím podobným,‟ myslí si Eduard Stehlík.

Další témata rozhovoru: Proč došlo ke zrušení summitu zemí visegrádské čtyřky a Izraele v Jeruzalémě? Proč bychom neměli zaměňovat československé legie v Rusku s Československým vojskem na Rusi? Jaký byl přínos Milana Rastislava Štefánika při zrodu Československa? Co zaznělo na bezpečnostní konferenci v Mnichově? A co má americký prezident na mysli, když mluví o programu Space Force?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související