Edith Whartonová: Věk nevinnosti. Láska v newyorských salonech konce 19. století

30. listopad 2023

New York 70. let 19. století. Právě tam zasadila americká spisovatelka Edith Whartonová děj svého románu Věk nevinnosti. A přiznejme rovnou, že autorka napsala velký román o lásce, odvíjející se ovšem na pozadí pozoruhodné historické fresky.

Účinkuje: Veronika Forejtová
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Edith Whartonová
Překlad: Aloys Skoumal
Zvukový mistr: Hana Plecháčková Kovalová
Režie: Petr Gábor
Premiéra: 29. 2. 2016
Produkce: Olga Jancová

Příběh Newlanda Archera, Ellen Olenské a May Wellandové se odehrává v kulisách Páté Avenue, v salonech newyorské aristokracie, kde vládnou přísná a zdánlivě neměnná pravidla. Liberální dvacáté století však už klepe na dveře a Newland Archer je vnímavý mladý muž.

,Co je to platné, když pojedete zpátky?´ vyhrkl a v jeho slovech se tajilo přezoufalé: ,Jak si vás jen udržím?´
Edith Whartonová: Věk nevinnosti

Zatímco May patří do starého známého světa, kde už nic nemůže nikoho překvapit a každý pokus o nedodržení přísných konvencí je stíhán trestem, Ellen je vyslancem nové doby, v níž žena není jen přívěškem svého muže. Spojí-li Newland svou budoucnost s May, ví přesně, co ho čeká. Vybere-li si Ellen, bude každý den jiný. May, nebo Ellen? A má vůbec možnost svobodné volby?

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související