Do Máchy patří džíny a do Shakespeara pavučiny. Originální nápady Lubomíra Krupky

20. říjen 2016

Je jediným Čechem, který je členem mezinárodního klubu Mistrů knihařského řemesla. Lubomír Krupka spolu se svojí ženou vyrábí knihy od nuly. A originálně je zdobí.

Jejich bibliofilie jsou ceněným artefaktem po celém světě. Známý knihař ale odmítá, že by to bylo umění. Posuďte sami.

Gatě do Máje

Do papíru Máchova Máje namlel džíny, aby docílil namodralého odstínu. „Chtěl jsem jemně melírovaný papír,“ říká na vysvětlenou a dodává, že s písmeny si taky vyhrál. Každé slovo mu tak procházelo doslova rukama. „Při ruční sazbě vám projde rukou každá litera. Člověk to tak ale nevnímá.“

Knihu Sonetů od W. Shakespeara se Lubomír Krupka rozhodl vyzdobit pavučinami. A šel na to od lesa, i do lesa. „Nebylo to tak složité. Vyhnal jsem pavouka, sebral mu pavučinu, nastříkal ji barvou a přenesl na papír. Získáte v tom praxi.“

Pokus, omyl

Má teď v plánu udělat knihu na téma padělané bankovky. A rozhodl se, že papír si udělá sám ze skartovaných bankovek. „Měla by tomu odpovídat i vazba. Myšlenka by měla procházet celou knihou,“ uvažuje nahlas a vzpomíná na první pokusy vyrobit si vlastní papír.

Například síta si Lubomír Krupka dělal sám. „Naučíte se každé řemeslo. Stylem pokus omyl.“ A umí si vyrobit i pergamen. Tvrdí, že čím je člověk větším laikem, tím spíš docílí neobvyklých odstínů.

Když ale vyrábí knihy pro film, jako třeba lexikon kouzel pro pokračování Saxany, musí toho nastudovat hodně. A spolehnout se na manželku. „Ta je vstřícnější vůči zákazníkům,“ dodává sebekriticky.

Lubomír Krupka kniha Máj
autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio