„Do 6 let jsem žila v lese sama jen s babičkou a dědou, kterej nemluvil.“ Zemřela herečka Luba Skořepová. Přečtěte a poslechněte si její životní příběh

27. prosinec 2016
Váš příběh

Den před Štědrým večerem, v pátek 23. prosince 2016, zemřela v jedné z pražských nemocnic herečka Luba Skořepová. Bylo jí 93 let.

Luba Skořepová se narodila 21. září 1923 v Náchodě. „Ale maminka mě dala babičce do Havlovic v Podkrkonoší. Do takové samoty u lesa. Do šesti let jsem byla jenom v lese. Nikdo jiný tam nebyl, jenom babička a děda, kterej nemluvil. Musela jsem hodně pracovat na poli,“ vzpomínala herečka na mikrofon.

Zrození spisovatelky

„Nechali mě ale taky běhat po lese samotnou a vymejšlet si. A od tý doby si hodně vymejšlím a vidím pořád těma očima dětskýma celej svět. I teď, ke konci života, mě to pořád neopustilo.“ Moc se neví, že Skořepová je taky autorkou několika knih.

Nechtěli ji nechat hrát

Divadlo hrála od dětství s ochotníky. „Rodiče mě ale nechtěli nechat, abych šla k divadlu. Že se tam zkazí všecky dívky.“ Ale za to, že měla při maturitě vyznamenání, jí povolili zkusit zkoušky na konzervatoř v Praze. Bylo jich tam prý tehdy 300.

Záchrana před „Rajchem“

„Protože se děti zachraňovaly kvůli Říši. To byly ročníky, které musely nuceně do Říše. A třeba se odtamtud nevrátily. Rodiče ani tak nekoukali na talent, ale na to, aby se děti zachránily.“ V roce 1945 se dostala do studia Jinřicha Honzla. Když ho za 3 roky povolaly do Národního divadla, vzal s sebou i Skořepovou.

Poslední Revizor

„Sehrála jsem tam asi tak 70 velkých rolí,“ vzpomínala herečka v roce 2010 v rozhovoru před představením Gogolova Revizora. Tahle inscenace byla v Národním její poslední. Ve Zlaté kapličce skončila s derniérou hry 18. června 2014. Ten rok taky vydala svou poslední knihu. Zemřela v pátek 23. prosince 2016.

Logo
autoři: Miroslav Jedlička , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.