David Storch: Boj o vodu už dávno probíhá. A šetrným zacházením s vodou se nevyřeší

24. duben 2015

Co uděláme s nedostatkem vody na Zemi? Je třeba si uvědomit, že voda neustále koluje. A tam, kam ji uměle přivedeme, nemusí jen pomáhat.

Podle poslední zprávy OSN budou nedostatku vody už brzo na Zemi čelit 3 miliardy lidí, a to ze 48 zemí světa. V roce 2030 se mají zásoby vody snížit o 40 %. Dostanou se tak na kritickou úroveň.

Ekolog a ředitel centra pro teoretická studia David Storch za hlavní důvod pokládá růst populace. Na světě jsou aridní, tedy suché zóny, které s vodou mají nemalé problémy už dnes. A tady už boj o vodu dávno probíhá. A nedá se bohužel řešit jen šetrnějším zacházením s vodou.

Přehrady nejsou řešením!

„Když chceme nasytit vodou nějaké město, obvykle postavíme přehradu. Ale tím připravíme o vodu celou oblast a místa pod přehradou. Spory nepřestanou, vzniknou nové,“ říká Storch.


David Storch o nedostatku vody a klimatických změnáchAsi se s tím musíme naučit žít. A popravdě, dvakrát nevíme, jak to zvrátit.

Nedostatek vody se navíc nedá všude řešit stavbou přehrady. „Když ale do suché oblasti přivedete vodu, tak její odpar bude větší než odtok. Půda se zasolí a místo plánovaného zvýšení úrody nastanou problémy se solí,“ říká.

Co s tím?

„Žádné řešení není. Spory o vodu vždy byly a budou. A jedinou možností jsou politická jednání, kompromisy a obávám se, že přijít můžou i války o vodu.“

Zatím naštěstí neznáme moc případů, kdy by nějaký organismus vyhynul jen kvůli klimatickým změnám. „Zato máme plno důkazů, že některé populace vyhynuly, nebo byly výrazně změněny, kvůli přeměně prostředí člověkem,“ připomíná ekolog.

Etiopie a plánovaná přehrada s elektrárnou:

Etiopie - plánovaná přehrada s elektrárnou

Je nějak prolomení těžebních limitů na severu Čech spojeno s globálním oteplováním? Kdo zvítězil v anketě Pták roku? A jak ptáci vlastně ovlivňují náš ekosystém? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , David Storch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.