David Eben: Mým dětským snem bylo stát se černým saxofonistou

11. srpen 2018

S rodinnou skupinou Bratři Ebenové hrál poprvé ve 14 letech. Od konzervatoře tíhl k jazzu, chtěl být černým saxofonistou, ale nakonec skončil u středověké hudby.

Jednohlasý gregoriánský chorál David Eben studoval dokonce na univerzitě v Paříži. „Přináší obrovské melodické bohatství. Bez taktových čar se vznáší v prostoru,“ říká o hudbě svého života zakladatel pěveckého sboru Schola Gregoriana Pragensis, ale také vynikající klarinetista, saxofonista a hudební věděc.

Z kůru k mikrofonu

Osud Davida Ebena, potažmo jeho sboru, je spjat i s Českým rozhlasem: „ V roce 1990 jsme dostali nabídku natočit pro stanici Vltava vánoční mši. Z kostelního kůru, kde jsme až dosud vystupovali, jsme se dostali rovnou k mikrofonu. Tato zkušenost pro nás byla hodně zásadní,“ vysvětluje Eben.

Strýček s čokoládou

Jako hudební pedagog vyznává heslo, že nejlepší způsob, jak se něco naučit, je vyučovat. A na adresu českých studentů podotýká: „Mají smysl pro humor a jsou kreativní.“ David Eben může srovnávat, protože učil i ve Švýcarsku. A proč se z alpské země vrátil zpět do Čech k manželce a dvěma synům? „Nechtěl jsem být pro své děti strýček, který jednou za čas přiveze švýcarskou čokoládu,“ uzavírá.

Hudebník David Eben a moderátorka Jitka Novotná
autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.