Daniel

24. březen 2013

Pastor Daniel Hottmar je vozíčkář. Působí také v Hospici Dobrého pastýře v Čerčanech, kde s klienty pracuje bez nároku na honorář.

Se svou ženou a třemi dětmi žije v Sedlčanech, kde úspěšně usiluje o integraci lidí s postižením a zasazuje se o větší bezbariérovost města.

Poslechněte si setkání s mužem, který, přestože je odkázán na pomoc ostatních, sám jako dobrovolník působí v různých organizacích.

Před vchodem do budovy zastaví Daniel svého přítele, aby ho upozornil: „Nesmíme se nechat pohltit lítostí a beznadějí. Jdeme tam proto, abychom je povzbudili a potěšili.“ Řeč je o klientech domova důchodců. Právě za nimi jezdí Daniel Hottmar každé pondělí do Vojkova. Vykládá různé pasáže z Bible a schází se s nimi podle jejich přání i k osobním rozhovorům.

Z krátkého setkání ve společenské místnosti je jasné, že sem nepřijel nikoho poučovat, ani agitovat pro církev, ale naslouchat a skutečně povzbudit. Když se při besedě jeden ze seniorů zeptá Daniela, jak prý zvládá život na vozíků, dostane se mu pohotové odpovědi: „Pokud se na lidi usmíváte, oni vám rádi pomůžou. Ale když jste na vozíku a jste ještě vzteklý a nervózní, tak je to dvojnásobné prokletí. Poznávám spoustu hodných a ochotných lidí a rád se na ně usmívám.“

To říká člověk, který je na vozík kvůli dětské mozkové obrně upoután odmalička. Denně, vlastně každou chvíli je odkázán na pomoc ostatních. Přesto se často jako dobrovolník (tedy bez nároku na honorář) věnuje pastorační činnosti. Každý týden jezdí do Domova seniorů ve Vojkově a do Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech. V minulosti spolupracoval také se střediskem Teen Challenge ve Šluknově, které pomáhá lidem trpícím různými závislostmi.

V době dospívání našel Daniel smysl svého života v křesťanské víře a později se stal duchovním. Říká, že zažil zázrak, když našel partnerku a oženil se s ní. S humorem sobě vlastním často a rád prohlašuje: „Mám jednu ženu a tři děti.“ Mimochodem, nedávno Hottmarovi oslavili dvacet let trvání svého manželství. Daniel poznal a poznává stejné starosti a radosti jako ostatní otcové. Nejtěžší je prý přežít pubertu vlastních dětí. „Ale v tom je přeci život krásný,“ dodává vzápětí.

Dokument nazvaný Daniel přibližuje právě dobrovolnickou činnost Daniela Hottmara v různých organizacích i jeho rodinný život.

Autor pořadu děkuje za vstřícnost Domovu seniorů Vojkov a Rehabilitačnímu centru Exit.

autor: Jan Zítka
Spustit audio