Cyril Höschl: Novoroční předsevzetí málokdo splní. Raději se všichni rozhodněte bojovat s lidskou hloupostí

2. leden 2015

Málokdo z nás totiž dokáže osobní předsevzetí, podle kterého zhubne nebo přestane kouřit, dotáhnout do konce. Pak z toho má jen depresi nebo úzkost. A na tu zabírají antidepresiva.

Veškerá předsevzetí spojená se začátkem roku, tedy s umělým a lidstvem vytvořeným datem, prý nefungují. Ostatně existují kultury, které slaví konec roku úplně v jiném čase.

„Pokud jsou předsevzetí zavěšována na umělé přelomy, málokdy je dokážeme splnit,“ tvrdí psychiatr a ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl. Naději na splnění předsevzetí má prý jen to, které uděláme hned a z vlastního rozhodnutí.

Čtěte také

Psychiatr navrhuje předsevzetí, která opakovaně nesplníme, inovovat o novou myšlenku: o boj proti lidské hlouposti, stupiditě a třeba blbé náladě. „To je mnohem zajímavější pole, které, kdybychom se mu celospolečensky věnovali, může mít výrazně větší důsledek.“ Navrhuje zacílit na boj proti přebujelé byrokracii v Česku.

Vše s mírou

Platí podle psychiatra rčení, podle kterého největší bitvy svádíme sami se sebou? Nejdřív prý musíme poznat hlavně sami sebe. A toho není úplně každý schopný. „Ostatně, když se sami neznáme, nemáme ani s kým válčit. Takže i toto přísloví platí jen do jisté míry.“

Vitamíny

Lékař také doporučuje udržovat střídmost ve všem, co děláme. „A týká se to úplně všeho, od vyvážené stravy, vyváženého pohybu, ale i mezilidských vztahů.“ Doporučuje mít i přátelé z nejrůznějších kategorií a žánrů.

Důležité je i zaměstnávat svou mysl tak, aby nepracovala jednostranně. „Jen tak si připravujeme lepší pozici pro odolávání stresu a vlastně všeho, co se kolem nás v životě děje. A půlka vítězství je mít někoho blízkého kolem sebe. Ostatně, úspěch každé terapie stojí na naslouchání.“ Pokud si to uvědomíme, máme napůl vyhráno.

Proč se v Česku zvyšuje spotřeba antidepresiv?

Podle Cyrila Höschla roste počet návštěv a vytíženost psychiatrických a psychologických poraden různého druhu. Snižuje se prý bariéra mezi našimi životy a veřejnými službami v této oblasti. Ta se postupně takzvaně destigmatizuje. „Už není ostudou jít s depresí k lékaři.“ Roste tak i spotřeba léků.

A rozšířily se taky diagnózy, na které antidepresiva pomáhají. Zjistilo se, že pomáhají proti úzkostem a třeba proti nespavosti. „Opticky to tak vypadá, že spotřeba antidepresiv opravdu roste, ale zapomíná se dodat, že antidepresiva mohou předepisovat třeba všeobecní lékaři. Ale lidé se naopak necpou různými benzodiazepiny na nespavost.“ dodává.

Poslechněte si v iRadiu historku o esenciálním tremoru Maxe Švabinského. Trpěl třesem, který je dodnes neznámého původu. Navíc je spojený s dlouhověkostí. „Tito lidé se sice třesou. Ale opravdu velmi dlouho. Běžně se dožívají až 100 let,“ říká psychiatr.

autoři: lup , zis , Cyril Höschl
Spustit audio