Čtyřlístek bylo boží vnuknutí, je přesvědčený Jaroslav Němeček

31. červenec 2020

Legendární časopis Čtyřlístek vychází už 51 let. Ten nejnovější má číslo 692. Aleš Cibulka vyzpovídal v Blízkých setkáních jeho duchovní rodiče Lucii a Jaroslava Němečkovy.

„Postavičky Čtyřlístku jsme vymysleli během hodiny u vína, které jsme si v roce 1967 přivezli z Itálie. Byla to krásná cesta plná inspirace. Ty postavičky byly opravdu takové naše boží vnuknutí,“ doplňují se manželé Němečkovi.

Jména pro Čtyřlístek

Jako první vznikla Fifinka. „Pojmenovali jsme jí podle koťátka, které jsem měla jako malá,“ vypráví Lucie Němečková. I Myšpulín je vzpomínkou na moje dětství. Měli jsme na zahradě nádherný strom mišpuli. Ty otevřené mišpule mi připomněly Myšpulínovy vousky.

Třetí postavičkou do čtyřlístku bylo prasátko. „K moudrému Myšpulínovi jsme potřebovali jednoduchého siláka. Jméno Bobík nám připadalo vhodné pro někoho kdo prochází zavřenými dveřmi a rád jí,“ usmívají se Němečkovi. Protihráč Bobíka je sportovní štíhlý zajíc Pinďa.

Všichni bydlí spolu v chaloupce v Třeskoprskách už 51 let. „Krásné je, že nikdy nezestárnou a budou tady i potom, co my už ne,“ uzavírá Lucie Němečková.

Co můžete vidět v muzeu Čtyřlístku v Doksech? Jak dlouho trvá nakreslení jedné postavičky? A kde leží Třeskoprsky a Blaťák?

autoři: Aleš Cibulka , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.