To, co jíme, předurčuje do značné míry naše zdraví, říká přednosta Pediatrické kliniky FN Brno

17. duben 2021

„Prvních tisíc dnů v našem životě je nesmírně důležité období, které může predikovat, zda budeme nebo nebudeme stonat,“ vysvětluje Petr Jabandžiev.

Toto období se počítá od početí, tedy zahrnuje devět měsíců těhotenství, a trvá přibližně dva roky po narození. Jaká strava je v raném věku dítěte vhodná?

Kojení je to nejlepší pro dítě, ujistil pediatr

V Nočním Mikrofóru byla řeč o mléčných formulích pro děti, které nemohou být kojeny. Výrobci se snaží napodobit mateřské mléko, téměř se jim to daří, ale zatím to nedovedou dokonale. Co nikdy nahradit nemohou, je tzv. nenutriční benefit, tedy citová vazba mezi matkou a dítětem, která při kojení vzniká. Jak jsou na tom české děti?

Narůstá výskyt obezity, varuje lékař

„Na druhou stranu máme děti, které mají tzv. malnutrici, tedy podvýživu. Jsou to dvě strany téže mince,“ říká pediatr Petr Jabandžiev. Při své práci se setkává s oběma skupinami děti, soustředí se ale na dětské pacienty s onemocněním trávicího traktu.

Čeho si mají rodiče všímat u svých dětí? Jaké možnosti léčby podvýživy má současná medicína? Co to jsou prebiotika, probiotika a postbiotika?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.