Nemůžu kojit. Jsem špatná matka? Odpovědi laktační poradkyně na nejčastějí otázky

25. říjen 2017

Má se kojit každé 3 hodiny? Má se dítě nechat křičet? Můžu s novorozencem na procházku do mrazu? Co pomůže na zánět mléčné žlázy?

„Novorozenecké období trvá 28 dní. Je to obrovská změna v chodu celé rodiny. Miminko buď spí, nebo pije. Domácnost je ale celá naruby,“ říká Linda Zítová, laktační poradkyně a ředitelka ošetřovatelské péče Nemocnice Mělník.

Jakmile dítě začne projevovat nějaký diskomfort a nejde utěšit, novopečení rodiče se začínají ptát. „Na 90 % jde ale o normální projevy.“ Jaké jsou nejčastější otázky a odpovědi na ně?

Může novorozenec na procházku v i mrazu?

Pokud je teplota-5° C a nižší nebo v případě smogu a inverze, se doporučuje zůstat doma. S novorozencem byste ale rozhodně neměli chodit do obchodních domů. Kvůli klimatizaci a množství virů ve vzduchu. A pamatujte: dítě by mělo mít vždy o jednu vrstvu víc než vy.

Co pomůže na zánět mléčné žlázy?

Babskou a zaručenou radou je tvaroh!

Miminko

Balit dítě do zavinovačky?

Určitě ano. Je to něco, co je pro miminko nesmírně důležité!

Má se dítě nechat křičet?

Dřív se tvrdilo, že to posiluje plíce, a má se tedy nechat křičet, když je jinak vše v pořádku. Je to nesmysl. Něco se mu děje. Nejčastěji potřebuje náruč matky a přisátí k prsu.

Má se kojit každé 3 h?

To je vícegenerační otázka. Dnes se doporučuje kojit ve chvíli, kdy má dítě hlad. Ne podle budíku. Některá maminka může mít to štěstí, že jí dítě ty tři hodiny spát vydrží. Pokud ne, kojte častěji. Více o tom také v článku Kojení: Ano nebo ne?

Kurzy kojení existují. Zaměřené jsou ale na čas příprav, tj. těhotenství. „Po porodu vám poradí v laktační poradně. Miminka mají problém s přisátím. Někdy se zlobí proto, že jsou netrpělivá a mají hlad. Nechte si tam taky zjistit, jestli vůbec máte dost mléka. Určitě ale nejste špatná matka!“

Dítě taky může mít problém třeba s podjazykovou uzdičkou, což je dotaz na pediatra. „Pokud ano, existuje opravdu velká spousta masážních cviků na uvolnění jazyka,“ radí lékařka. Hlavně se nebojte ptát.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.