Co do jeho života přinesla výhra zelené karty pro pobyt v USA? Odpovídá herec Karel Heřmánek ml.

15. leden 2022

Karel Heřmánek ml. je opravdový sympaťák s evidentní vášní pro svou práci. Od loňského roku vede s bratrem Josefem Divadlo Bez zábradlí, které nedávno oslavilo 30 let existence.

Karel Heřmánek ml. si cení toho, že po rodičích převzali divadlo s atmosférou, ve které se všem dobře dýchá a hraje. S bratrem otevřeli svou novou sezónu dvěma premiérami. Muzikál Cabaret a monodrama Illiada sklízí chválu opravdu ze všech stran.

Novinky v Divadle Bez zábradlí

V Cabaretu Karel dokonce zpívá, což si do té doby neuměl představit. A v Illiadě si splnil sen odehrát sám představení a navázat tak na svého tatínka, který dříve exceloval v legendárním Kontrabasistovi. Říká, že po otci má paličatost a po mámě umění diplomacie a že obě vlastnosti jsou pro divadlo užitečné.

Na druhou půlku února se v Divadlo Bez zábradlí připravuje festival věnovaný vzpomínce na Jiřího Menzela, který je s tímto divadlem spjatý. Diváci se mohou těšit na Menzelovy inscenace, projekce, výstavu a k vidění bude i soška Oscara.

Zkušenosti z USA

Po zkušenostech ze studií, tuzemských scén i pobytu v USA  pochopil, že k cíli vedou různé cesty a názor, jak se má divadlo konkrétně dělat, je lichý. Vše může být zdrojem inspirace.

Karel s manželkou Nikol rádi cestují, a protože si vylosovali zelenou kartu pro pobyt v USA, věří, že Amerika není pro ně oba uzavřenou kapitolou. Zatím je ale prioritou divadlo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.