Chrám luxusu, rekordů a kuriozit aneb Zrod aukční síně Sotheby´s

Nejdražší auto světa, nejdražší obraz světa, kámen z Marsu nebo Napoleonova vycházková hůl. To vše můžete koupit v předních aukčních síních světa. Tedy pokud nemáte nouzi o miliony. Nejslavnějším jménem v tomto oboru je už od 18. století společnost Sotheby´s. Zakladatelem jedné z nejstarších aukčních síní světa byl Samuel Baker, mladý londýnský knihkupec, který zároveň vedl i antikvariát.

V roce 1744 se mu naskytla příležitost rozprodat rozsáhlou knihovnu irského politika a šlechtice Johna Stanleyho. Napadlo ho uspořádat aukci. Šlo o velmi odvážnou myšlenku, protože podobný způsob prodeje tehdy nebyl v Evropě příliš obvyklý. Akce se konala 11. března 1744 a zájemci se jen hrnuli. Bakera poklepávání kladívkem natolik nadchlo, že dražbám zasvětil zbytek života. Nabízel svazky z těch nejvýznamnějších a nejušlechtilejších knihoven, v publiku přihazovali továrníci, šlechtici i králové.

Roční tržby počítá v miliardách dolarů

Majitel aukční síně byl veselý a činorodý chlapík, trochu při těle, ale stále plný elánu. Jenže čas oklamat nedokázal. Děti neměl, a tak firmu po několika dekádách předal svému synovci Johnu Sothebymu. Za jeho vedení zažila aukční síň další rozkvět, mimo jiné začala nabízet mince, medaile a starožitnosti. A tak to zůstalo až do začátku 20. století, kdy se noví lidé ve vedení rozhodli dražit rovněž umělecké předměty. Později se začalo licitovat také o nejrůznější kuriozity nebo vzácné automobily.

Svět umění, luxusu a bohatství bohužel přitahuje i podvodníky. Síň Sotheby´s tak čelila řadě žalob od rozhořčených klientů, kteří se domáhali náhrady škody. Některé spory se týkaly tak závratných částek, že přímo ohrožovaly existenci aukční síně. Firma ale vše ustála a nyní má 80 poboček ve 40 zemích a roční tržby počítá v miliardách dolarů.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autor: Jan Kovařík
Spustit audio

Související