Charles Darwin. Knihu „O původu druhů“ četl málokdo, ale všichni ji znají ze školy

24. listopad 2021

I autora zná většina lidí pouze povrchně. Život slavného přírodopisce Charlese Darwina však skýtá mnohé zajímavé a překvapivé momenty. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Dům Charlese Darwina stojí jihovýchodně od Londýna

Darwin se nerealizoval jen jako usedlý vědec a spisovatel, jak si mnozí představují, byl také vášnivým cestovatelem a sběratelem. Svou přírodovědnou kariéru započal pět let trvající plavbou kolem světa, během které shromáždil cenné materiály k sestavení své teorie o vývoji druhů přirozeným výběrem.

Darwin byl vystudovaným teologem

Darwinovu teorii si obvykle spojujeme s ateismem, proto nás může překvapit, že sám její autor byl vystudovaným teologem. A přesto bylo vydání jeho nové knihy pro křesťanský svět velmi skandální.

Představa, že člověk pochází z opice, lidi pobuřovala a ponoukala k Darwinovu zesměšňování. Ve skutečnosti se však jeho kniha “O původu druhů” antropologií vůbec nezabývá a až její pozdější výklady vztahují Darwinovu teorii na člověka.

Další Příběhy z kalendáře otevřeme v den, který zpečetil rozdělení společného státu Čechů a Slováků.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Krista Nebeská
Spustit audio

Související