Chanov stále žije

28. duben 2013

Mostecký Chanov čítá několik panelových domů a zhruba tisíc obyvatel. Byl vybudován na konci sedmdesátých let pro Romy ze starého Mostu z města, které tehdy právě ustupovalo těžbě uhlí.

Postupem času získal Chanov reputaci obávaného romského ghetta. Místní obyvatelé patří z velké části k dlouhodobě nezaměstnaným a jejich děti vyrůstají s minimálním kontaktem s majoritní společností.

Aby se nemuseli dívat, jak Chanovští marně žádají o práci a jak se jejich děti bezcílně poflakují po ulicích a experimentují s drogami, založili dva zdejší Romové, František Nistor a Peter Bažo, Občanské sdružení Averroma (Jiní Romové) a začali usilovat o změnu.

Kromě zatím neúspěšných snah vyjednat místním práci založili pro chanovské kluky fotbalový klub a začali s nimi pravidelně trénovat. Zápal pro hru svých svěřenců je samotné překvapil.

Chanov, pohled na sídliště

Na konci své první fotbalové sezony se dokonce umístili na třetí příčce okresního přeboru. Díky fotbalu přitom hráči FK Chanov navazují nová přátelství mezi neromskými hráči a postupně se začínají integrovat do širší společnosti.Díky fotbalu přitom hráči FK Chanov navazují nová přátelství mezi neromskými hráči a postupně se začínají integrovat do širší společnosti.

Dramaturgie a režie Lenka Svobodová, mistr zvuku Jan Brauner.

autor: ruz
Spustit audio