Cesta do neznáma

14. říjen 2012

Na Mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2012 v Poděbradech získal v minulém týdnu hlavní cenu v mezinárodní kategorii „Cestopis“ dokument Ľubomíra Smatany „Cesta do neznáma“ z cyklu Dobrá vůle, který posloucháte na Dvojce pravidelně, každou neděli právě v tomto čase. Porota tento dokument vybrala z 39 pořadů ze 16 zemí světa a my vám jej teď přinášíme v mimořádné repríze.

Dokument Ľubomíra Smatany natočený v Mongolsku nás přenese o šest tisíc kilometrů směrem na východ do země, kde teplotní výkyvy během roku dosahují pravidelně 60 stupňů celsia.

Tato nehostinná oblast mezi Altajem a pouští Gobi je dodnes jediným státem na planetě, kde většina obyvatel žije kočovným životem a jejich nejlepším přítelem je kůň – potomek divokého Koně Převalského.

Přistání v Bulganu. Vojenský letoun přistával na nezpevněné ploše bulganského letiště

Tento druh objevil na území Mongolska v 70. letech 19. století ruský cestovatel a zeměpisec Nikolaj Przewalski. Kůň se stal vědeckou atrakcí a také lovnou zvěří a 100 let od objevení ho lidé zcela vyhubili.

Četné exempláře však zůstaly v zoologických zahradách a mnohé z nich odchovala i pražská ZOO. Tam také vznikl na konci minulého století nápad, vrátit koně do volné přírody.

Vypuštění koní Převalského do volné přírody v národním parku Gobi B (lokalita Tachin Us)

První Převaláky odvezli do Mongolska holandské a německé expedice a teprve vloni si troufla na svůj vlastní transport i pražská ZOO. Letní transport byl ale výjimečný i proto, že do pouště Gobi ještě nedokázal nikdo dovézt tolik živých zvířat najednou.

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Roma Špála.

autor: lsm
Spustit audio