Česká pomoc v africké Zambii

9. březen 2014

Tereza Hronová a Marie Horková z neziskové organizace Člověk v tísni se vydaly do jihoafrické Zambie. Hledaly tu Čechy a Češky, kteří se rozhodli odjet do Afriky, aby pomáhali dětem i dospělým. Zlepšují tu díky podpoře od české vlády zdravotnictví, školství i zemědělství. Zambie totiž patří k nejchudším zemím světa, téměř 15 % populace je HIV pozitivní a skoro polovina starších 15 let neumí číst a psát. Kromě toho, že se tisíce kilometrů daleko krajané snaží bojovat s chudobou, nachází tu také druhý domov.

Co přivádí Čechy a Češky do tak vzdálené země, jako je jihoafrická Zambie? V první řadě práce a touha pomáhat. Příkladem je sedmadvacetiletá Martina Havlíková a její stejně stará kolegyně Lucie Hrabcová. Obě pracují pro malou českou neziskovou organizaci Njovu. Před lety všeho nechaly a odjely do Afriky. Martina v nejstarší chudinské čtvrti Lusaky vede vzdělávací centrum pro děti, Lucie o 600 kilometrů dál jedinečné učiliště pro elektrikáře, švadleny a kuchaře. Do Evropy se zatím vrátit nechtějí. Tak moc si Zambii zamilovaly.

Tereza Hronová v Zambii

Na jižní polokouli žije i Tea Tihounová z Charity Česká republika. Uprostřed kalaharských písků, v západní provincii Mongu, každý den vstává, aby pomáhala v místní nemocnici Lewanika. Úmrtnost matek a dětí při porodu je tu děsivě vysoká – chybí silnice i zkušení zdravotníci ve vesnických oblastech. Dětské svatby a porody v nízkém věku tu nejsou ničím výjimečným. Matky nejsou připravené na početí, i proto často nedopadne dobře.

miminko z inkubátoru v Zambii

Své odborníky vysílá do Zambie i chovatelské družstvo Impuls z Vysočiny. Zkušenosti a znalosti z oblasti zemědělství si nenechává pro sebe. V rámci české rozvojové spolupráce učí místní zootechniky, jak správně uměle oplodňovat krávy. Díky tomu mají více mléka a masa, což pomáhá v boji proti hladu a podvýživě.

děti ve škole v Zambii

Zambie ale není jen synonymem chudoby. Přátelští usměvaví lidé, bohatá kultura a exotika, i to jsou důvody, proč sem přijíždí cizinci. Ti, které na své náročné, pestré a stále překvapující cestě potkaly autorky dokumentu, sem ale přiletěli z jiných důvodů než většina turistů. Zajímají je především lidé. A to ti úplně obyčejní.

autor: Tereza Hronová
Spustit audio