Časopis ABC slaví 60 let. Dokument o jednom neuvěřitelném fenoménu

24. září 2017

Legendární časopis pro děti a mládež, dříve ABC mladých techniků a přírodovědců, mnohým pomohl nastartovat profesní dráhu. Jak časopis přežil 60. léta, roky porevoluční i současnou digitální dobu? Co z něj dělá takový unikát, že ho čte už několikátá generace čtenářů? Uslyšíte v dokumentu Magdaleny Šorelové Fenomén ABC.

Myšlenka založit časopis ABC vznikla krátce před koncem roku 1957. Tehdy vycházel časopis Věda a technika mládeže určený pro učňovské a středoškolské studenty a ÚV SSSM dal za úkol vymyslet časopis, který by přírodu, vědu a techniku přiblížil i mladším čtenářům. Zakládajícím členem a prvním šéfredaktorem byl botanik, ekolog a ochránce přírody Jan Čeřovský.


Ve světě existuje spousta časopisů pro děti, kde je obsažena příroda, věda a technika. Ale buď jsou příliš seriózní, a tudíž se dětem moc nelíbí, anebo jsou příliš povrchní, a to není dobře. Váš časopis je vyrovnaný a vyvážený.Francouzský profesor na výstavě k 25 letům ABC

Komiksy, vystřihovánky, knížky

V generaci dnešních čtyřicátníků nebo padesátníků neexistuje skoro nikdo, komu by se alespoň jednou v životě nedostalo do ruky ábíčko. Holky si tu mohly najít stránky o vaření, šití, módě a hlavně přírodě. Byly doby, kdy tu vycházely i povídky nebo dobrodružné knížky na pokračování, tzv. ABC do kapsy.

A kluci? Kdo by si nevzpomněl na legendární komiksové seriály na zadní straně – Kruanova dobrodružství, Strážci, Vzpoura mozků nebo Galaxie. V každém čísle se nacházely kartičky (které se daly řadit do tematických krabiček a čtenáři si tak mohli vytvářet svoji vlastní kartotéku pojmů), obrazová encyklopedie, recenze modelů, vystřihovánky (kosmických lodí, ale hlavně hradů a zámků) a podobně.

Logo

Silná parta, žádná rivalita

Autoři ábíčka byli i „lingvističtí vynálezci“. Např. redaktor Martin Pilný, který mimo jiné pro ábíčko objevil miniboxy, minikáry (a samozřejmě návody na jejich sestrojení), vymyslel už zmíněnou obrazovou školu nebo kartičky, a je i autorem slova „cyklotrial“. Původní název pocházející ze španělštiny „trialsin“ se mu totiž nelíbil, a proto ho nahradil dnes již zažitým termínem.

Skoro všichni zpovídaní autorce prozradili, že jsou nesmírně šťastní a pyšní na to, že pro tak unikátní časopis mohli psát a pracovat. Byli a jsou silná parta, kde místo rivality jim šlo společný zájem a nikdo z nich se nestydí ohlédnout se za svým profesním životem.

Logo
Spustit audio