Brokolice se strouhankou Václava Žmolíka

25. únor 2016

Moderátor Dvojky má rád zeleninu v jakémkoli množství. Obzvlášť ale miluje brokolici.

S ní ho pojí velmi dlouhá historie. Pochutnával si na ní totiž ještě v dobách, kdy ji u nás málokdo znal.

Brokolici na zahrádce pěstoval jeden Václavův kamarád, který ho naučil jednoduchý brokolicový recept. Budete na něj potřebovat:

  • 500 g brokolice
  • 50 g strouhanky
  • 50 g másla
  • sůl

A jak na to?

Očištěnou brokolici necháme vařit doměkka v hrnci s osolenou vodou. Zatímco se bude vařit, opražíme na pánvi strouhanku a v hrnečku rozpustíme máslo.

Nakrájená brokolice

Scedíme uvařenou brokolici a na talíři ji posypeme strouhankou. Zbývá už jen přelít tekutým máslem a přidat přílohu. U té není třeba experimentovat, skvělé jsou vařené brambory.

Kromě brokolice ale můžete zkusit i jejího blízkého příbuzného, tedy květák. Na něm si pro změnu pochutnává naše moderátorka Daniela Brůhová.

Určitě vyzkoušejte oba recepty. To by bylo, abyste si alespoň jeden také nezamilovali!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.