Brokolice se strouhankou Václava Žmolíka
Moderátor Dvojky má rád zeleninu v jakémkoli množství. Obzvlášť ale miluje brokolici.
S ní ho pojí velmi dlouhá historie. Pochutnával si na ní totiž ještě v dobách, kdy ji u nás málokdo znal.
Brokolici na zahrádce pěstoval jeden Václavův kamarád, který ho naučil jednoduchý brokolicový recept. Budete na něj potřebovat:
- 500 g brokolice
- 50 g strouhanky
- 50 g másla
- sůl
A jak na to?
Očištěnou brokolici necháme vařit doměkka v hrnci s osolenou vodou. Zatímco se bude vařit, opražíme na pánvi strouhanku a v hrnečku rozpustíme máslo.
Scedíme uvařenou brokolici a na talíři ji posypeme strouhankou. Zbývá už jen přelít tekutým máslem a přidat přílohu. U té není třeba experimentovat, skvělé jsou vařené brambory.
Kromě brokolice ale můžete zkusit i jejího blízkého příbuzného, tedy květák. Na něm si pro změnu pochutnává naše moderátorka Daniela Brůhová.
Určitě vyzkoušejte oba recepty. To by bylo, abyste si alespoň jeden také nezamilovali!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.