Břetislav Tureček: Uprchlíci v Evropě hledají bezpečí a jistotu

6. listopad 2014

Evropa začíná mít problém s imigranty. Středozemní moře bude teď hlídat Evropská unie. Vyplatí se vůbec hlídání evropských hranic?

Ve Středozemním moři začala operace Triton. Má sledovat pohyb nelegálních uprchlíků směřujících z Afriky do Evropy.

EU tak přebrala od Itálie dozor nad osudy utečenců. „Pro Itálii už bylo neúnosné chránit své pobřeží a zachraňovat ještě uprchlíky,“ odhaduje Břetislav Tureček.


Diskutabilní pomoc v číslech
V roce 2013 ve Středozemním moři utonulo asi 3000 uprchlíků. Italové zachránili 150 000 lidí. Stálo je to přes 9 000 000 eur a sklidili jen kritiku.

EU utečence odmítá

Cílem akce Triton by neměla být záchrana uprchlíků před utonutím, ale ochrana evropských hranic. „Nabízelo by se cynicky říct, ať se uprchlíci nezachraňují. Ale všichni máme v sobě nějaký etický kodex. Nikdo nebude jen koukat na potápějící se loď.“

Evropa je úkryt před válkou

Množství uprchlíků je často dáno nepříznivou situací v jejich rodné zemi. Lidé utíkají spíše před válkou než z ekonomických důvodů. Například v současnosti ze Sýrie.


Do Operace Triton se zapojilo 8 evropských zemí. Podle Velké Británie podobné akce uprchlíky ještě podněcují. Do mise se tedy nezapojila.

„Na druhou stranu jsem se v roce 2007 s několika uprchlíky potkal v Libyi. Všichni tvrdili, že jde o důvody bezpečnostní, ale když jsem se s nimi zapovídal víc, vyšlo najevo, že jde hodně i o důvody ekonomické. V Africe se zkrátka žije hůř,“ říká Tureček.

Většina utečenců, kteří se dostanou přes Středozemní moře, nezůstane v Itálii. Často žádají o azyl v Německu nebo ve Skandinávii.

Jak dopadly druhé svobodné volby v Tunisku? S čím souvisí tuniský úspěch a egyptský zmar? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Břetislav Tureček , zis , jra
Spustit audio