Břetislav Tureček: Případná porážka IS v Mosulu nic neřeší. Může tam začít další krvavá občanská válka

20. říjen 2016

Bude operace za osvobození Mosulu posledním úderem v porážce takzvaného Islámského státu, jak o tom mluvil americký ministr obrany Ash Carter? Je to začátek konce, nebo začátek nové řeže?

„Pokud by IS ztratil Mosul, byla by to pro ně těžká rána,“ říká zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Islamisté obléhají území s necelými 8 miliony obyvatel a irácký Mosul je „jejich“ největší město (s asi 1,5 miliony lidí).

Otázkou ale prý je, jak porážku IS vůbec definovat. „Kdyby se podařilo vyhnat snad jen kolem 5000 až 8000 islámských ozbrojenců, tak to vůbec neznamená, že místní budou předpokládané osvoboditele vůbec vítat. Jestli to nebudou brát jako příchod nových okupantů, proti kterým se budou bránit.“

Kdo v Mosulu proti IS vlastně bojuje?

„Oficiálně má město osvobozovat irácká armáda se vzdušnou podporou spojenců. Ale ve skutečnosti to budou různé milice, které by se ale taky mohli místním mstít. Pak bychom ale rázem byli o deset let zpátky, v době krvavé občanské války mezi náboženskými kmeny,“ varuje Tureček.


Před Mosulem je asi 80 000 nejrůznějších vojáků a ozbrojenců, každý se svými zájmy. Jsou tam vojáci irácké armády, šíitští bojovníci a jejich milice, kurdské a turkmenské milice. V Mosulu ale žijí většinou sunité.

Co bude dál?

Pokud budeme spekulovat a předpokládat, že IS Mosul ztratí, co bude dál? „Zřejmě by bylo vidět, že tady až tak nejde o osvobození Mosulanů, ale o vlastní ambice a zájmy. Může se z toho stát další výbušný kotel, kdy se mezi sebou budou řezat dnešní oblehatelé a předpokládaní vítězové tažení proti IS.“

Rozpadne se tak taky Irák? (Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu. Leží severně od Bagdádu a jižně od tureckých hranic.) „Irák už v podstatě rozdělený je, jen to všichni světoví hráči odmítají uznat. V praxi to ale směřuje k tomu, že tady budeme mít samostatný Kurdský stát, Sunitský stát a Stát šíitský.“

Dnešní příměří pro civilisty

Obyvatelům Mosulu spojenci nabídli na dnešek příměří, slíbili, že přeruší bombardování, aby mohli město opustit. Podle analytika je ale otázka, jestli ti, co tam zůstali, vůbec mají kam odejít.

Kurdští bojovníci - pešmergové - na Mosulské přehradě

„Pravděpodobně tam zůstali jen starci, ženy a děti, a pro ně jít rozbombardovanou zemí třeba 20 km, je vlastně skoro nemožné.“ Přesto se předpokládá, že by mělo Mosul opustit až milion lidí. Ti snad podle humanitárních organizací míří do Sýrie. „Na tomto případě tak můžete vidět, jak je to šílená situace,“ dodává Tureček.

Víc si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio