Božena Šimková: Loupežnická šlamastyka

14. červenec 2019

Pohádka, které nechybí vtip, nadsázka a spousta písniček. S Bárou Kodetovou, Carmen Mayerovou nebo Terezou Kostkovou. Poslouchejte do neděle 21. července 2019.

„Sedm a půl míle odtud stojí černý les a v něm banda loupežníků, jde z nich strach a děs,“ zpívá se tu. V samotném příběhu je ale ve skutečnosti všechno trochu jinak. Loupežníci nejsou opravdovými loupežníky, udatný voják Ferda je obyčejný kluk po uši zamilovaný do princezny a královská dcera Amálka jeho lásku neodmítá, ba naopak.

Ovšem matka královna má se svou dcerou jiné úmysly a navrch ji souží a vyčerpává válka se sousedním králem. Dost na to, aby se všichni rázem ocitli v pořádné šlamastyce. Jak z ní ven? Inu, s nadsázkou a s úsměvem. Každý si tu tak trochu hraje, každý to na každého „zkouší“, ale zlobu a nenávist v pohádce neočekávejte.

Princezna Amálie to opravdu sehrát umí, a tak s pomocí hostinské Běty a zběhlého vojáka Kuby nalíčí na svou královskou matinku past a zorganizuje loupežné přepadení. Jeho průběh má prokázat statečnost princeznina milého Ferdy a umožnit následnou svatbu. Zda všechno proběhne podle plánu zůstane až do poslední chviličky tajemstvím.

Účinkují: Kateřina Lojdová, Barbara Kodetová, Vladislav Beneš, Vilém Udatný, Carmen Mayerová, Tereza Kostková, Ladislav Trojan a další
Hudba:
Petr Mandel
Režie:
Tomáš Vondrovic
Dramaturgie:
Václava Ledvinková
Natočeno v roce 2002.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.