Božena Němcová: Sůl nad zlato

5. duben 2020

Pohádková klasika v režii Karla Weinlicha z 80. let. S Rudolfem Hrušínským, Martinem Růžkem nebo Pavlem Křížem. Poslouchejte exkluzivně celý měsíc až do 5. května 2020.

Účinkují: Rudolf Hrušínský, st., Dagmar Olivová, Martina Samková, Pavel Kříž, Martin Růžek, Josef Patočka, Antonín Hardt, Jiřina Petrovická.
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Tomáš Vránek
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1987

Klasický příběh zahajuje ve vysílání Dvojky měsíc s Karlem Weinlichem. Legendární rozhlasový režisér, spojený především s tvorbou pohádek, slaví své významné jubileum.

Na začátku známého pohádkového vyprávění stojí králova nerozhodnost. Je třeba vybrat, které ze svých dvou dcer předá vládu. Na pomoc si však vezme špatného rádce. Vlastní ješitnost. Chce vědět, jak ho mají dcery rády.

Když se dozví, že Maruška ho obdivuje jako sůl, okamžitě ji vykáže kralovat do kuchyně. Do zámku se prý může vrátit, až bude mít sůl stejnou cenu jako zlato. Maruščinu moudrou odpověď zaslechne princ, který přijel na námluvy, a jeho srdce zatouží, aby byl téhle dívce alespoň z polovice tak drahý jako sůl.

Princova náklonost ale způsobí žárlivost marnivé sestry, která Marušku raději vykáže ze zámku úplně, aby nebyla ohrožena její přítomností. Smutná Maruška za pomoci dobrých sil doputuje do solného království v podzemí. Jak to tak ale v pohádkách chodívá, všechno nakonec dobře dopadne: dobro a láska zvítězí, zlo, závist a žárlivost budou potrestány.

Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související