Bojové umění? Sport? Zdravotní cvičení? Taj-či doplňuje energii a čistí hlavu

29. leden 2015
Mistr Yang Zhen Duo a prof. Maria Angela (Čína)

Pracoval jako bankovní ředitel. Od roku 1989 dělá čínské bojové umění wu-šu. Dnes je Jan Turneber světově uznávaný trenér taj-či a má jako jediný Čech právo rozhodovat na mezinárodních soutěžích.

„Taj-či mi změnilo život. Mám skvělé kolegy, kteří jsou absolutně v pohodě. Všichni si to užíváme a od toho se odvíjí další život,“ říká světově uznávaný trenér taj-či Jan Turneber.

„Každý cvik má svůj význam. Taj-či můžete dělat jako bojové umění, sport i zdravotní cvičení. Vše se odvíjí od poznatků čínské medicíny z doby před 2000 lety.“

Taj-či je vhodné pro lidi staršího a středního věku. „Ale mám i studenty z vysoké školy a lidi mladší, kteří potřebují doplňovat energii a vyčistit si hlavu.“

Bojové sporty s duchovní složkou

Jan Turneber dělal 15 let karate. Pak přišly sportovní úrazy. Hledal proto bojový sport s duchovní složkou. V létě 1989 se mu podařilo dostat na mezinárodní seminář do Číny. Pak založil České centrum tradičních čínských cvičení.

Založení prvního oddílu nebylo vůbec jednoduché. Trvalo to půl roku. Byl učitelem i šéfredaktorky Rádia Junior Zory Jandové. „Byla nedostižná v tom, jaký měla přístup ke cvičení. Navíc udělala taj-či velkou propagaci.“

Taj-či se hodnotí jako krasobruslení

Jan Turneber a Marie Retková

Jan Turneber může jako jediných Čech rozhodovat i na mezinárodních soutěžích. U taj-či je hodnocení podobné jako u krasobruslení nebo gymnastiky. Promítá se tam i subjektivní faktor.

„Pokud chce člověk dělat taj-či jako sport, pak už nejsou tréninky o takové pohodě. Je to fyzicky náročný drill.“

Klášter Šaolin

Tai-či je spojováno s Wudangskými horami. „Atmosféra je cítit z chrámů i lidí. Je to naše první zastávka v Číně.“ S žáky jezdí Jan Terneber i do šaolinských klášterů, které jsou kolébkou tvrdých stylů. A vidí tak srovnání.

Jaký má vliv taj-či na změnu jídelníčku? Jak probíhají mezinárodní soutěže? Jaká je pravá čínská kuchyně? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio
autor: Zdeňka Kuchyňová