Boj proti násilí a filmařina, témata pondělní Dvojky

17. září 2012

Krátce po 11:00 hodině jsme se setkali s dramatikem, scenáristou a režisérem Vlastimilem Venclíkem.

Proč si do svého filmu „Nezvaný host“ z roku 1969 vybral právě Pavla Landovského? Jaké zkušenosti má s prací v rozhlase? Dají se životní zkušenosti promítnout i v dokumentárním seriálu jako byl ten s názvem „Zprávy o stavu společnosti“? Co ho vedlo k založení Nadačního fondu Filipa Venclíka? A proč spolupracuje s Bílým kruhem bezpečí?
O tom všem bude na Dvojce vyprávět moderátorce Daniele Brůhové.

Fotoarchiv Jirky Venclíka

Dramatik, scénárista, režisér a herec Vlastimil Venclík vystudoval sociálně právní školu, obor péče o člověka. V roce 1966 zahájil studium oboru filmové a televizní režie na FAMU. Z fakulty byl vyloučen před státnicí (1971) za autorský film Nezvaný host (v hlavní roli s Pavlem Landovským). Školní film zabavila na základě udání Státní bezpečnost a v trezoru Ministerstva vnitra zůstal až do změny režimu. V roce 1991 získal Nezvaný host Hlavní cenu na 37. filmovém festivalu v Oberhausenu a na 10. Mezinárodním festivalu v Uppsale Cenu za nejlepší krátký hraný film a Cenu diváka.
Během více jak dvaceti let, kdy nemohl pracovat jako režisér, byl zaměstnán pět let ve zdravotnictví. Teprve poté se začal prosazovat jako dramatik, scénárista a příležitostný herec. Napsal řadu scénářů televizních a rozhlasových her a libret. Jeho hry byly uvedeny i v cizině (Rakousko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Jugoslávie, Německo, Čína).
zdroj: www.gplusg.cz

Logo
autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.