Bohumil Pečinka: Proč jsou lidé v ulicích? Česko je dva roky za Slovenskem

16. březen 2018

Proč Češi, ale i Slováci zase dělají politiku v ulicích? Mají demonstrace něco společného, nebo je slovenská vládní krize úplně jiná hra?

„Česko je Slovensko mínus dva roky,“ myslí si komentátor Bohumil Pečinka. „Zkušenost, kterou Slováci mají s trojnásobnou vládou premiéra Roberta Fica, my zatím nemáme. Přestože Andrej Babiš už významnou roli několik let hrál, zatím nevládl.“ V Česku tak mají protesty veřejnosti daleko mírnější rysy.

Studenti = zdravý rozum národa

Včera stávkovali studenti více než 300 středních a vysokých škol, předevčírem se sešlo kolem 4000 lidí, kteří vyjadřovali nesouhlas s vítězi voleb, tedy s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, demonstrovalo se i proti útokům na veřejnoprávní televizi.

„Že se politika přenesla do ulic má své důvody. Část společnosti cítí hlubokou nedůvěru. V lepším případě ve vládnoucí politickou garnituru, v horším případě v politický systém vůbec. Nejvíc mě ale překvapily hlavní požadavky studentů, které byste těžko našli v nějaké jiné zemi světa.“ Pokud studenti demonstrují za zachování ústavních postupů a zvyklostí, podepisují výzvu iniciativy #VyjdiVen.

Demonstrují za zachování ústavních postupů a zvyklostí a aby se vláda v demisi chovala jako vláda bez důvěry. „A když k tomu vyzývají senátory, aby konečně začali dělat to, co jako pojistka demokracie dělat mají, tak si mne opravdu získali.“ O této generaci se přitom říkalo, že je apolitická, sociálně vytržená a nekomunikativní. „Jejich tři opravdu realistické požadavky ukazují, že jsou zdravým rozumem národa.“

Nespokojená menšina?

Budou ale vyslyšeni? „To opravdu nevím, zvlášť, když se ve stejnou chvíli děly v bezpečnostním výboru sněmovny tak bezprecedentní události, které jsou v přímém rozporu se zvyklostmi a poslaneckými pravidly.“ Premiér v demisi totiž převzal řízení výboru a prezentoval věci, na které neměl a nemá mandát.

Smyslem politiky je podle Pečinky sladění zájmů různých sociálních vrstev. „Oba vítězové nedávných voleb ale svou politiku až příliš vychylují a ani se nesnaží být reprezentanty těch, co je volili. Volby přitom vyhráli velmi těsně.“ Vytvořila se tak velká nerovnováha. A protože těsná menšina nemá své zastoupení ani v nějaké silné opoziční parlamentní straně, jdou lidé dělat politiku do ulic.

Slovensko? To je jiná...

Na Slovensku je to ale jiné. Po vraždě novináře a jeho snoubenky včera kvůli tlaku opozice i prezidenta padla vláda Roberta Fica. „Dlouholetý premiér a velmi talentovaný politik vytvořil atmosféru, kde se vraždí novinář a kde se vytváří studená občanská válka. To jsou velmi vážné věci.“ Fico byl podle Pečinky v posledních dvou letech slepý k tomu, co se dělo v jeho bezprostředním okolí, a zřejmě úplně ztratil soudnost.

Demonstrace proti současné slovenské vládě

„Z Fica se stal politik, který propadl pocitu neomylnosti a beztrestnosti. Ale ta tragédie vypustila něco, co bylo až příliš dlouho pod kobercem,“ říká Pečinka. „Na pátek jsou ohlášeny další demonstrace snad až ve 20 slovenských městech. Nejsem přesvědčen, že Ficova demise bude znamenat konec nespokojenosti lidí v ulicích. Slováci asi budou chtít předčasné volby.“

autoři: lup , zis , Bohumil Pečinka
Spustit audio