Bohumil Pečinka: Jakoby teď všichni říkali, ať se ANO v tom vítězství pěkně vymáchá

26. říjen 2017

Povolební vyjednávání je v plném proudu, zatím ale nejsou vidět ani obrysy budoucí vlády. Jaké je největší překvapení voleb a jakou vládu bychom mohli mít?

„Teď bych nechtěl být v kůži šéfů politických stran a hnutí. Řeší dilema, vlastně Sofiinu volbu, jestli nechat Andreje Babiše, SPD Tomio Okamury a KSČM vytvořit vládu, nebo se spojit s ANO a v dalších volbách dostat ještě míň hlasů,“ říká Bohumil Pečinka.

Vedení ODS, TOP 09, STAN a dalších musí mít prý hodně těžkou hlavu z představy, že ANO a SPD bude mít své lidi na ministerstvu vnitra, spravedlnosti nebo zahraničí. Na druhou stranu si tradiční strany teď taky mohou mnout ruce a ANO ignorovat.

Sestaví ANO vládu s SPO a komunisty?

„Vypadá to, jako kdyby si teď říkali: jen se v tom svém vítězství pěkně vymáchej. Ukaž nám, jestli jsi bez nás schopný vládu sestavit, když o nás tvrdíš, že jsme prokorupčními elementy.“ Hlavní problém je v tak velkém nepoměru hlasů: Babiš má 30 %, ale ostatní jen 6−11 %.

„Jít do takové koalice je velké riziko. Navíc, když se dvě strany bývalé koalice rozhodně netají nedobrou zkušeností s ANO. To nedodržuje dohody, strhává pozornost na sebe a ještě využívá vlastní média.“ Pečinkovi se tak nejpravděpodobnější jeví vláda odborníků z ANO, SPD a možná i KSČM.

Zemětřesení v dalších stranách

Hlavní slovo ale budou mít politici a ve sněmovně je ostatní budou jen „tiše“ tolerovat. Možná, že by to mohla být i poloúřednická vláda. „Děje se toho teď hodně najednou. Malé zemětřesení je i ve stranách, které neuspěly,“ připomíná komentátor.

„Odcházejí lidé jako Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (TOP 09). Zřejmě to čeká i Vojtěcha Filipa (KSČM) nebo Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). ODS zas cítí, že není dostatečně silná, aby mohla hrát důstojného partnera ANO.“

Nečitelní Piráti?

Největším překvapením je obrovský propad ČSSD a výsledek nečitelných Pirátů. „Volby ukázaly protest nejen levicového, ale i pravicového světa. Volič se přesunul k Babišovi nebo k chaotickým Pirátům.“ Pečinka mluví sice o charismatickém předsedovi Ivanu Bartošovi, ale o programu, který je směsicí levicových představ, technokratické a IT rétoriky s dalšími, spíš ale pravicovými názory.

Představitelé Pirátů

„Ještě si s Piráty užijeme hodně legrace.“ Tipuje, že do dvou let se začnou štěpit a přecházet k nejrůznějším stranám a hnutím. „Je to v naší sněmovně docela tradicí. Vezměte si, že jsme zatím neměli ani jedno volební období, kdy by se nějaké podobné hnutí nerozpadlo. Ale třeba se mýlím,“ dodává Pečinka.

autoři: lup , zis , Bohumil Pečinka
Spustit audio