Biolog David Storch: Svítíme moc, navíc světla mají nepříznivou barvu. Nová norma určí, kterým směrem mají lampy svítit

17. březen 2023

Světelný smog je téma, o kterém se u nás mluví teprve dvacet let. „Překvapuje mě, jak rychle se v této oblasti postupuje,“ komentuje biolog a ekolog David Storch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Světelné znečištění od března upravuje nová norma. V čem je světelné znečištění problematické? Jak to vidí… na Dvojce moderuje Vladimír Kroc. 

Od března 2023 u nás platí nová pravidla proti světelnému znečištění. Technická norma řeší instalaci nových světelných zdrojů.

Čtěte také

Podle ekologa a biologa Davida Storcha je světelné znečištění považováno za velký problém. „Ovlivňuje biorytmy nejen nás lidí, ale třeba i zvířat a rostlin,“ vysvětluje na Dvojce.

Světelný smog netrápí jen Českou republiku, ale nadměrné svícení je celosvětovým problémem. Svítíme moc a barva světla je nepříznivá, vysvětluje Storch v rozhovoru s Vladimírem Krocem. Barva je příliš bílá, tón barvy je posunut do modré části, která právě ovlivňuje biorytmy. Nová technická norma už platí a upravuje barvu světla i směr svícení lamp. 

Příliš bílé světlo lamp

Norma umožňuje měnit barvu světla a nastavovat ji v závislosti na tom, kde se konkrétní osvětlení nachází. Jestli je ve městě, na venkově, případně třeba v národních parcích. Čím víc je světlo blíž přírodě, tím by mělo být červenější. Směrem k nižším frekvencím, ujasňuje biolog. Dalším pravidlem je čas a směr svitu: Aby se nesvítilo do nebe, protože to ovlivňuje například noční hmyz nebo táhnoucí ptáky. 

Jak bude norma fungovat v praxi? Neznamená to, že se teď budou všechna světla měnit. Jedná se o nová světla, představuje nová pravidla ekolog. Mně na této věci připadá nejzajímavější to, jak rychle se v této oblasti postupuje, míní Storch a připomíná, že o světelném znečištění se u nás mluví teprve krátce, a už jsou vidět konkrétní dopady.

Když jedete někam do krajiny, tak vidíte, že se věci změnily, že o půlnoci se zhasíná. Otázku světelného smogu srovnává s jinými ekologickými problémy. Stav našich rybníků nebo to, že na výsypkách není nutné dělat technické rekultivace, ale můžou se nechat spontánně zarůstat. O tom se mluví padesát let a pořád se prakticky nic neděje, vysvětluje v pořadu Jak to vidí… „V otázce světelného smogu pravděpodobně neexistuje protitlak, profit z toho budou mít pravděpodobně výrobci svítidel, uzavírá téma. 

autoři: Vladimír Kroc , David Storch , juk
Spustit audio

Související