Bez ní by vás sežehlo slunce nebo byste se uvařili. Expedice do světa kůže a její transplantace

26. listopad 2022

Ví se toho o ní málo. A přitom má Česko v oboru transplantace kůže špičková pracoviště, špičkové chirurgy a také tkáňové banky. V té největší, Národním centru tkání a buněk v Ostravě, se shromažďují kosti, klouby, rohovky i kožní štěpy od zesnulých dárců, které mohou zachraňovat lidské životy. Naši expedici vedou doc. MUDr. Robert Zajíček z Kliniky popáleninové chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze a Daniel Špirka z Národního centra tkání a buněk v Ostravě.

Kožní štěp

Kůže je naším nejpodceňovanějším orgánem. Nemůže existovat mimo vaše tělo a neexistuje ani její plnohodnotná umělá varianta. Chrání vás před bakteriemi a viry a udržuje konstantní tělesnou teplotu. 

Když jí kus chybí nebo si ji poraníte popálením, sežehnutím, opařením nebo poleptáním, hrozí vám okamžitá infekce, podchlazení a selhání dalších orgánů. A tehdy přichází na řadu transplantace kůže.

Jak se vlastně provádí, kdy se používá autotransplantát a kdy kůže od zesnulého dárce? Kde a za jakých podmínek se kožní štěpy skladují a jak dlouho vydrží? Co je na plastických operacích při rozsáhlých náhradách lidské kůže nejsložitější a bude někdy existovat kůže umělá?

Spustit audio

Související