Bell, Meucci, nebo Cimrman?

2. leden 2013
Když je na co vzpomínat

Vzpomínám, na co jsem dříve nejčastěji vzpomínal. Na telefonní čísla. Každý jsme si jich museli pamatovat spoustu. I Václav Neckář zpíval: "Zapamatuj si můj telefon."

Dnes je všechno jinak. Čísla si za nás pamatují naše telefony. Inu, to je pokrok. Aby nebyl, když letos telefon slaví 130. výročí narození.

Kdysi jsme měli doma telefon s kličkou. Zatočili jste kličkou, zvedli sluchátko a ozvala se pošta. Pak jste oznámili, koho chcete spojit. Moje babička, když občas musela zvonící telefon zvednout, ho vždycky držela daleko od ucha a křičela. Já sám jsem si opatřil mobil, když jsem zjistil, že s ním telefonuje i tehdy devadesátiletá herečka Zita Kabátová. "Nejsem poněkud zaostalý?" napadlo mě, když jsem ji viděl s mobilem v ruce.

Vynálezce telefonu Antonio Meucci

Ve škole nás učili, že první telefonní hovor uskutečnil Alexander Graham Bell v roce 1876. První telefonní linka v Čechách fungovala v roce 1881. Samotné slovo telefon vzniklo z řeckých slov tele - vzdálený a fon - hlas. Jak jednoduché. Ale ono to tak snadné nebylo.

Devětadvacetiletý A. G. Bell přihlásil svůj patent, ač ještě neměl funkční vzorek. Stalo se tak 14. února 1876. Dvě hodiny po něm dorazil na patentový úřad se stejným vynálezem čtyřicetiletý Elisha Gray. Přišel už jako druhý. Ale to není všechno. O vynález telefonu se hlásili další a proběhlo plno soudních sporů. Dnes už je za objevitele telefonu považován Antonio Meucci. Jeho telefon byl poprvé předveden v New Yorku v roce 1860 a zpráva o něm byla publikována v místním italsky psaném tisku. Svůj vynález však nebyl schopen dovést do komerčně úspěšné podoby. Teprve 11. června 2002 rezolucí č. 269 byl právě Meucci uznán Kongresem Spojených států za prvního vynálezce telefonu. Asi by měl radost.

Teď se možná ptáte, proč pořad ke 130. výročí telefonu připravila Redakce zábavy ČRo 2 - Praha. Ale už samotná historie vzniku a uznání vynálezu telefonu je přece zábavná. A není snad i telefonování zábavou? Telefonoval už Švejk, vždycky se musím smát, když si o tom čtu. Školení, jak správně telefonovat, vedl svého času i Luděk Sobota. O telefonu jsou písničky. A rád vzpomínám také na vyprávění Bolka Polívky o tom, jak mu kdysi jeho syn, tehdy školák, vyprávěl o dívce, do které se zamiloval. Přiznání velké lásky vrcholilo slovy: "Táto, víš, co to bylo, když jsem od ní dostal první esemesku?"

Takže sice občas říkáme, že telefon nám byl čert dlužen, ale díky němu se občas docela obstojně bavíme. Doufám, že se budete bavit i při poslechu pořadu Když je na co vzpomínat. Jen si troufám opravit Kongres Spojených států. My v Čechách docela přesně víme, že největší zásluhu o vynález telefonu má zcela určitě Jára Cimrman. Jen v duchu skromnosti tohoto velikána nechceme měnit zákony. Tak ať žije Antonio Meucci. A pro jistotu i Alexander Graham Bell. Jistota je jistota.

ČRo 2 - Praha, pátek 30. června 21.05

autor: Vladimír Bernášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.