Balíkový vrah. Zabíjel ve vzteku, tělo pak ale chladnokrevně rozřezal

24. srpna 2001 oznámila pracovnice brněnské pošty, že při kontrole našla silně zapáchající balíky, které nebylo možné doručit. Když je rozbalila, objevila hrůzný nález.

Účinkují: Jan Battěk, Eva Kodešová, Karolína Půčková, Jiří Suchý, Igor Bareš, Vanda Chaloupková, Petr Lněnička, Tomáš Töpfer, Simona Vrbická-Koptová
Komentuje: emeritní policejní rada Vladimír Matoušek
Scénář: Eva Škápíková, Bronislava Janečková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 23. 1. 2019

Pracovnice brněnské pošty našla v balících lidské ruce. Podle patologů náležely mladé ženě. Brzy se na jiné brněnské poště objevily další podezřele zapáchající balíky určené fiktivnímu adresátovi v Uherském Hradišti. V nich pracovníci tamní pošty odhalili lidské dolní končetiny rozřezané na několik částí a zabalené do černé fólie. Oba balíky byly odeslané ze dvou poboček České pošty v pražských Vršovicích.

Pohřešovaná

Zatímco jedna skupina kriminalistů zjišťovala a doplňovala možné indicie o neznámém pachateli, druhá skupina složená z brněnských a pražských kriminalistů pátrala po totožnosti neznámé zavražděné ženy. Vyhodnocovali informace o pohřešovaných ženách a zjistili, že na místním policejním oddělení v Praze-Vršovicích oznámil 32letý muž, že od 16. srpna pohřešuje svoji stejně starou družku. Údajně nastoupila do nového zaměstnání a po skončení pracovní doby se nevrátila domů. Její mobilní telefon zůstal od té doby nedostupný.

Nákup v železářství

Muž přesně odpovídal popisu, který poskytla jak pracovnice pošty, tak majitel železářství, kde – jak policisté zjistili – podezřelý nakoupil pilku, plastovou fólii a gumové rukavice a kde si opatřil i lepenkové krabice. Navíc z místa jeho trvalého bydliště bylo jen pár kroků na obě pošty, z nichž byly balíky odeslány. A stejně tak k železářství.

Podezření vůči muži ještě zesílilo po výpovědi kamarádky pohřešované ženy. Uvedla, že byl velmi žárlivý, výbušný, a dokonce jí vyhrožoval zabitím. Zmínila se ale ještě o dalším neznámém muži, se kterým zavražděná odcházela večer před svým zmizením. Vysoký sympatický blonďák byl prý její „nový objev“.

Hlava je u rodičů

Nakonec při výslechu podezřelý podlehl pod tlakem nepřímých důkazů a přiznal se, že 15. srpna večer po vzájemné hádce svoji družku v náhlém záchvatu vzteku zardousil. Tělo uložil do vany a druhý den si šel do železářství koupit pilku, fólii a u pokladny si vzal dvě prázdné krabice. Doma odřezal ruce a nohy, tělo zabalil do fólie a za tmy schoval v křoví v parčíku za domem. Hlavu zakopal na pozemku svých rodičů na Berounsku. Přiznání potvrdily i odborné expertizy.

Městský soud v Praze ho odsoudil k celkovému trestu 15 let odnětí svobody. K trestu mu bylo započteno i podmínečné odsouzení z minulé trestné činnosti. Obžalovaný se sice proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud výši jeho trestu potvrdil.

autoři: Jitka Škápíková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.