Apartmá v hotelu Plaza. Jeden pokoj, tři různé páry, vtipné dialogy a zápletky plné zvratů

25. duben 2021

V jednotlivých dílech se vystřídají herecké páry Hrzánová–Bareš, Dlouhý–Elsnerová a Kopta–Slavíková. Nový díl vysíláme na Dvojce vždy v neděli od 20 hodin. Poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Účinkují: Bára Hrzánová, Igor Bareš, Andrea Elsnerová, Michal Dlouhý, Zuzana Slavíková a Václav Kopta
Napsal: Neil Simon
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Ivo Havlů
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík

Prapodivná oslava výročí sňatku, setkání středostavovské dámičky se svou studentskou láskou, nyní slavným hollywoodským producentem a nevěsta, která se těsně před obřadem zamkne na toaletě.

Pro rozehrání těchto tří výchozích situací svrchovaně využil Neil Simon své schopnosti napsat vtipný dialog, konstruovat zápletku plnou zvratů a vytvořit plnokrevné figury, které skýtají skvělou příležitost pro herce.

Hra Apartmá v hotelu Plazza byla poprvé uvedena 14. února 1968 v Plymouth Theatre a v témže roce byla nominována na cenu Tony Award. Roku 1971 hru proslavila filmová adaptace hollywoodského režiséra Arthura Hillera s Walterem Matthauem v trojroli hlavních hrdinů. 

O autorovi

Dramatik Neil Simon s herci Walterem Matthauem a Jackem Lemmonem koncem 90. let

Neil Simon je jedním z nejvýraznějších komediálních autorů 20. století. Zanechal po sobě více než třicet divadelních her a zhruba stejný počet filmových scénářů. Získal mnohá ocenění včetně Emmy Award, Tony Award, Golden Globe a Pulitzerovy ceny. Celkem čtyřikrát byl nominován na Oscara.

Simon dokázal psát romantické komedie, jako málokdo zvládal konverzační žánr, ale i situační frašky. A často dokázal v jedné hře namíchat koktejl ze všech těchto zdrojů. Stávalo se, že v jedné sezóně se na Broadwayi současně hrály až čtyři jeho hry.

V roce 1983 podle něj bylo pojmenováno newyorské divadlo – Neil Simon Theatre. Zatím jinému žijícímu dramatikovi se takové cti nedostalo. Simon psal do vysokého věku, jeho poslední hra Rose´s Dilemma (Rosino dilema) je z roku 2003.

Hra obsahuje vulgarismy. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.