Andor Šándor: Islámský stát bohužel není světový nepřítel číslo jedna! A porazit ho mohou jen země Blízkého východu

27. listopad 2015

Turecko proti IS zatím prý moc neudělalo. Mocnosti se do pozemního útoku bojí pustit a bombardování nestačí. Čeká se, co samy udělají země Blízkého východu.

„Samozřejmě že všichni chceme, aby se v Sýrii přestalo bojovat. Ale Islámský stát nemůžeme porazit separátně. Bez vyřešení občanského konfliktu,“ říká bývalý šéf naší vojenské rozvědky Andor Šándor. „Pokud to nebudeme schopni udělat, budeme pořád jen řešit svou vlastní bezpečnost.“

Problematické Turecko

Islámský stát (IS) není prý pro každého nepřítelem číslo jedna. Podívejte se třeba na Turecko. „Udělalo toho ve válce s IS velmi málo. Jestli vůbec něco. A přijde mi paradoxní, že Česko vyzbrojuje Kurdy a zároveň všichni koukáme na to, jak je Turci bombardují. To mi nedává smysl,“ zlobí se Šándor.

Kdo chce IS vůbec porazit?

Přes rok se ví, že bombardování ze vzduchu nestačí. Do pozemní operace se ale nikomu nechce. USA jsou v prezidentské kampani, Obama tam tak vojáky určitě nepošle. Bez USA ale nepůjdou Britové. Němci mluví jen o průzkumných letech. Další zájmy má Rusko a úplně jiné okolní muslimské země.

Čtěte také

„Navíc musím hodně varovat proti tomu, aby tam bojovaly pouze země Západu. To by byla obrovská chyba, na kterou ale IS čeká. Křižáci nebo ďáblové, jak nám říkají, totiž nesmí vstoupit na jejich posvátné území!“ IS tak musí být poraženo zeměmi Blízkého východu.

Čeká se na Blízký východ

Pro ně ale dnes není IS hlavním nepřítelem. „Islámský stát vyhovuje Saúdské Arábii. Turecko s nimi nějaký velký problém nemá. Pro většinu Arabů je větším nepřítelem Izrael. Pro sunnitské kmeny jsou většími nepřáteli šíité na území Sýrie, Iráku a Iránu,“ vypočítavá Šándor.

Boj proti teroristickým skupinám představuje pěkně drahou záležitost

„Máme tady patovou situaci a málo společných prvků, které by vedly k ukončení války.“ Určitě se ale překreslí mapa Blízkého východu.

Útoky v ČR

Česko patří k ďáblům. Máme se bát? Bezpečnostní analytik by zařazení ČR mezi nepřátele IS nepodceňoval. I když nejde o novinku, protože vyzbrojujeme Kurdy a ještě o tom píše „horda novinářů“. Velká chyba ale je, že jsme se vzdali veřejného rozsvěcení vánočního stromečku.


Andor ŠándorRozhodně bych toto propagandistické varování nepodceňoval. Nemyslím si, že by se tady stalo něco podobného jako v Paříži. Ale nějaká jednorázová akce se klidně může odehrát i u nás.

„Máme tady policii, armádu, hasiče. Ti všichni přece dokážou zajistit bezpečnost při zachování našich tradic. Přece se nebudeme jen bát a sedět doma,“ dodává Andor Šándor.

Jaké jsou příčiny vzniku Islámského státu? Proč belgické tajné služby selhaly? Proč si zpravodajské služby vlastně ani nemohou své informace řádně vyměňovat? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Andor Šándor
Spustit audio