Adam Černý: Toryové jen těsně unikli výprasku

22. červenec 2023

V prosinci 2019 slavili britští konzervativci historický volební úspěch, když si připsali 365 poslaneckých mandátů a s nimi pohodlnou vládní většinu. Jejich neúspěch v trojici doplňovacích voleb napovídá, že příští měření sil by mohlo dopadnout zcela jinak. 

Třetí červencový čtvrtek vyhlíželi toryové s obavami. Při doplňovacích volbách byly ve hře tři obvody a v každém z nich se britští konzervativci museli strachovat o výsledek.

Čtěte také

Jejich strana v celostátních průzkumech za opozičními labouristy zaostává o více než deset procent, a protože ony tři volební obvody se nacházely na anglickém severu, v těsném okolí Londýna a na jihozápadě, případné tři prohry by dokázaly, že podpora strany vládnoucí ve Spojeném království se všeobecně nebezpečně propadá.

Torye nemůže utěšit fakt, že se vyhnuli debaklu, když byť jen velice těsně uhájili mandát uvolněný po rezignaci Borise Johnsona, který kvůli porušování proticovidových pravidel musel loni opustit premiérský úřad a letos i své místo v poslaneckých lavicích.

Odliv hlasů od konzervativců

Ztráta mandátů ve dvou dalších obvodech, kde minule konzervativci slavili úspěch, jim pro příští souboj o vládu nevěstí nic dobrého. Tím spíše, že mandát v Uxbridge na okraji Londýna uvolněný vynucenou rezignací bývalého předsedy vlády se podařilo obhájit ne proto, že by zde voliči oceňovali vládu premiéra Rishiho Sunaka, ale proto, že jsou nespokojeni s plánovaným rozšířením zpoplatněné zóny pro automobily zajíždějícími do britské metropole, takže rozhodovalo ryze lokální téma.

Čtěte také

Relativitu tohoto úspěchu zvýrazňuje fakt, že se o něj zasloužila jen velice těsná většina hlasů, zatímco na severu a na jihozápadě kandidáti opozičních stran vítězili s jednoznačným náskokem, když voliči nespokojení s vládou konzervativců soustředili svou podporu ke kandidátovi, který měl největší vyhlídky na úspěch.

Pokud by se tato taktika posilující celkové skóre nynější opozice opakovala i v celostátním měřítku, mohl by se minulý volební úspěch, kdy toryové pod vedením Borise Johnsona slavili zisk masivní většiny, při příštím měření politických sil obrátit v pravý opak.

Opoziční labouristé, kteří by se měli radovat z porážky toryů, zisk jediného ze tří mandátů, které byly v doplňovacích volbách k dispozici, nutí k zamyšlení. Prestižní výhra v obvodě na okraji Londýna byla na dosah a přišli o ni kvůli kroku omezujícímu automobilovou dopravu vyhlášenému jejich členem, londýnským starostou Sadiqem Khanem.

Adam Černý

Britský premiér a lídr konzervativců Rishi Sunak zkouší jediný úspěch vykreslit jako těšínské jablíčko, protože podle něj, co se týče celostátních voleb, není nic předem dáno. Odliv hlasů od konzervativců, který již nějaký čas naznačují průzkumy veřejného mínění a který se potvrdil ve všech třech obvodech, o nichž se třetí červencový čtvrtek rozhodovalo, však nabízí zcela jiný obraz.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.