Adam Černý: Terorismus Hamásu štěpí francouzskou levici

1. listopad 2023

Antisemitismus na francouzské krajní pravici, který potvrzovaly výroky zakladatele strany Národní fronta Jean-Marie Le Pena, pro něhož plynové komory za druhé světové války byly jen detailem historie, po dlouhou dobu zakrýval obdobný problém na druhé straně politického spektra. Jeho rozměr výrazně odkryly reakce na masakry teroristů z Hamásu před třemi týdny.

Zatímco vláda v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem zabíjení izraelských civilistů jednoznačně odsoudila, vůdce krajně levicové Nepoddajné Francie Jean-Luc Mélénchon se omezil na prohlášení, že násilí vždy plodí násilí, aniž by padla jediná zmínka o terorismu, což nutně budilo dojem, že dává Hamás, který mučení a vraždění naplánoval a připravil, a Izrael na stejnou úroveň.

Čtěte také

Tváří v tvář záběrům na mrtvoly a na vypleněné kibucy Mélénchonův přístup za nepřijatelný označila nejen premiérka Elisabeth Borneová, jejíž otec prošel za druhé světové války nacistickým koncentračním táborem, ale i mnozí zástupci levicové opozice sdružené v koalici Nová lidová fronta socialistů a ekologů, kde znechucení socialisté ohlásili odchod.

Vzpoura propukla dokonce i uvnitř Nepoddajné Francie, kde až dosud její vůdce Jean-Luc Mélénchon dokázal každý odboj ve vlastním táboře řešit politickou čistkou. Nynější rozkol dosáhl takové síly, že Paříž nedávno zažila dvě demonstrace levice na podporu míru na Blízkém východě vzdálené od sebe sotva dva kilometry.

Le Penová do politického středu

Čtěte také

Nejednota oslabuje vyhlídky opozice, jak to ukázaly už zářijové volby, při nichž se obsazovala polovina mandátů v Senátu. Účet za domácí rozbroje a neochotu Nepoddajné Francie dohodnout se s dalšími hráči na levici byl výmluvný, protože její kandidáti nezískali ani jediný mandát. V situaci, kdy Macronova vláda je nadále velice nepopulární, se své příležitosti chápe populistická pravice.

Vůdkyně Národního sdružení Marine Le Penová se ve své dlouhodobé snaze zbavit stranu nálepky extremismu nyní odklonila od otcovské zátěže. V dolní parlamentní komoře si vysloužila potlesk i z vládních lavic, když mluvila o „pogromech, při nichž jsou lidé zabíjeni jen proto, že jsou Židy“ a když odsoudila „ty, kteří podporují, omlouvají a relativizují nesnesitelné činy“.

Adam Černý

Marine Le Penová tak svou stranu přinejmenším verbálně posunuje do politického středu, aby posílila své šance na výhru v třetím pokusu o získání prezidentské funkce. Oslabený vládní tábor, který v příštích volbách už nemůže vést dvojnásobný prezident Emmanuel Macron, a levice, jejíž vnitřní spory nyní korunuje spor o přístup ke zločinům teroristů z Hamásu, jí těžko budou vážnými soupeři.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio