Adam Černý: Spojené státy a Čína si měří svaly na moři

24. květen 2019

Mocenské přetahování a měření svalů mezi Spojenými státy a Čínou se rýsuje přes dvě desítky let.

Ale konkrétnější a mnohém ohledu hrozivější podobu dostává až za prezidenta Donalda Trumpa razícího i v tomto případě heslo „America First“ a za předsedy Komunistické strany Číny Si Ťing-pchinga, který vytyčil cíl, aby se jeho země stala „vedoucí na světě“, což zní možná méně vznešeně než kdysi „Říše středu“, ale obsahově se takřka neliší.

Lukáš Kovanda: Trump zřejmě ČR brzy postaví před dilema – NATO, nebo PPF?

Donald Trump

Obchodní válka Washingtonu s Pekingem během několika málo dní vygradovala natolik, že už to vlastně ani není „jenom“ obchodní válka.

To, co dodává nynějším vztahům na výbušnosti, je kombinace různých rovin rivality mezi zeměmi s dvěma největšími ekonomikami na světě.

Poslední týdny byly plné zpráv o obchodní válce, kterou chce prezident Trump přimět Peking, aby omezil někdy i nekalou expanzi jeho zboží na americké trhy, zvláště když Čína zároveň udržuje četné restrikce vůči dovozu ze Spojených států a ze zahraničí vůbec.

K tomu nutno připočíst vysoce citlivou aféru Huawei, kdy Washington dává jednoznačně najevo, že do svých strategicky významných sítí nehodlá vpustit špičkovou komunikační technologii pocházející z firmy, kterou čínské zákony zavazují spolupracovat s domácí rozvědkou.

Mocenská rovina

Třetí komponentu sporu mezi Spojenými státy a Čínou demonstrovala tento týden plavba torpédoborce Preble tchajwanskou úžinou, jejíž prostor, podobně jako celé široce pojaté přímořské pásmo označuje Peking jednostranně za své výsostné vody.

Jan Bednář: Obchodní válka mezi Čínou a USA?

Huawei

Nejnovější exekutivní výnos amerického prezidenta Trumpa vyhlašuje národní stav nouze, což je zvláštní stav, který dává prezidentovi mimořádné pravomoci a umožňuje mu obejít zdlouhavé legislativní a vládní procedury.

O spornosti jeho nároků svědčí tři roky starý výrok mezinárodního soudního dvora v Haagu, který potvrdil oprávněnost žaloby Filipín proti čínskému obsazování ostrůvků a i vytváření nových umělých v Jihočínském moři. Za nejspornější jsou pokládány Spratleyho ostrovy, na něž vznášejí nároky jak Čína, tak i Filipíny, Vietnam a Tchaj-wan.

Pro současné americko-čínské vztahy je nejnebezpečnější kombinace několika rovin střetu, která ve výsledku znamená jeho posilování a vyšší míru rizika přechodu do otevřené konfrontace. Té se sice obě strany vzhledem ke své ekonomické a vojenské síle spíše chtějí vyhnout, ale rivalitu mezi dosud nejmocnější zemí a zemí, která se jí chce stát, nelze v nejbližší době odstranit.

Adam Černý

Je dokonce velice pravděpodobné, že ekonomické spory se možná vzhledem k propojenosti amerického a čínského obchodu podaří alespoň utlumit, ale mocenská rovina, kterou demonstruje nynější plavba vojenských lodí, jako je torpédoborec Preble, nezmizí a vzhledem k možným důsledkům na celý region Asie a Pacifiku bude pouze nabývat na významu.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio