Adam Černý: Série pučů v Africe ukazuje na slabost místních vlád

5. září 2023

Radost z výhry někdy nemívá dlouhé trvání. Sotva volební komise v africkém Gabonu prohlásila vítězem voleb dosavadního prezidenta Alího Bongu, přihlásila se ke slovu armáda, jejíž vůdci oznámili, že přebírají moc v zemi. Obyvatelstvo ani příliš neprotestovalo a hlavním důvodem byl holý fakt, že po takřka 60 letech, kdy Gabonu vládla jedna rodinná dynastie, bylo málo těch, kteří želeli jejího pádu.

Vysvětlení lze hledat ve změně stylu vlády, protože otec Alího Bongy Omar, který prezidentoval Gabonu od roku 1967 až do svého skonu v roce 2009, se vyznačoval schopností obratně zkorumpovat kdekoho, zatímco jeho nástupce podlehl klamu, že u moci ho udrží politika silné ruky.

Čtěte také

Přitom v zemi patřící ke frankofonní Africe by neměl být neznámý Napoleonův výrok, že s bodáky se dá dokázat ledacos, ale nelze na nich sedět.

Osmý politický převrat v Africe za poslední tři roky, který spískali muži s generálskými výložkami na uniformách, ukazuje na slabost místních vlád a politických institucí, které nemají podporu místních obyvatel. Gabon je v tomto ohledu názorným příkladem, protože relativně malá země na západu Afriky by mohla díky naftovému bohatství prosperovat, přesto však více než polovina místních obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Volání po vládě silné ruky

Protože protesty proti minulým dvěma zmanipulovaným volbám byly potlačeny silou, už tolik nepřekvapí, že podle průzkumu Afrobarometr dvě třetiny Gabonců dospěly k názoru, že vojenský převrat je přijatelným způsobem, jak odstranit vládce zneužívající moc.

Čtěte také

Jejich nástupci by neměli zapomínat, že Napoleonovu poučku o bodácích, na nichž se nedá sedět, lze od chvíle, kdy se chopili moci, vztáhnout i na ně.

Za sérií generálských pučů lze vidět ještě dva další důvody. První je šířící se pocit obyvatel, že s místními zkorumpovanými vládami si po dlouhou dobu nedělala starost někdejší koloniální velmoc Francie, která nedostatečně podporovala rozvoj místní občanské společnosti včetně nezávislých médií, které by dokázaly kontrolovat vládnoucí politiky.

Adam Černý

Druhou příčinou, proč se vojenské převraty v Africe nejenže nesetkávají s domácím odporem, ale jsou dokonce vítány, je fakt, že místní vlády nedokážou čelit sílícímu vlivu radikálních islamistů, jejichž násilné metody destabilizují vnitřní bezpečnost. Za takových okolností je volání po vládě silné ruky pochopitelné.

Série generálských pučů nepřímo, ale výrazně ohrožuje okolní africké země. Proto Bola Tinubu, prezident Nigérie, nejlidnatější země kontinentu, dokonce mluví o „nákaze autokracie“.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio