Adam Černý: Kam se poděl čínský ministr zahraničí

1. srpen 2023

V zemi, kde funguje veřejná kontrola moci, například prostřednictvím médií, by odchod ministra zahraničí byl sice důležitou, ale přece jen provozní záležitostí. V zemi, kterou je dnešní Čína a kde otěže moci třímá komunistická strana a v posledních letech osobně její vůdce, který je zároveň hlavou státu, však odchod šéfa diplomacie představuje výjimečný případ. 

Zaprvé, Čhin Kang se nejdříve zčistajasna vytratil ze zpráv o politickém provozu, což je jev vzhledem k jeho funkci zcela neobvyklý. Zadruhé, až dosud se neobjevilo žádné uvěřitelné vysvětlení, proč se tento člen 24členného politbyra ústředního výboru vládnoucí strany musel ani ne po roce z čela ministerstva poroučet.

Čtěte také

Kde nejsou k dispozici důvěryhodná oficiální vysvětlení, tam se nevyhnutelně rojí spekulace. V Číně je spojuje jedna vlastnost, a to, že je nelze nijak ověřit, protože špičku tamějšího vládnoucího režimu obklopuje velice těsná informační blokáda.

O odchodu ministra Čchin Kanga je spolehlivě známo pouze, že poslední zpráva o jeho veřejném vystoupení pochází z konce letošního června a že jeho následnou absenci mluvčí resortu spojil se „zdravotními problémy“.

Čtěte také

Takovýmto druhem problémů se vysvětlují odchody politiků v mnoha zemích a média většinou velice brzy dokážou pojmenovat skutečné příčiny. V případě Čchin Kanga se čínský režim po týdnech takříkajíc rádiového klidu spokojil s ohlášením, že do čela ministerstva zahraničí se vrací Wang I, který jej vedl až do loňského podzimu, kdy uvolnil místo mladšímu nástupci, nad nímž si jako předseda zahraniční komise komunistické strany udržel politický dohled.

Návrat posílil dohady, že může jít jen o provizorní řešení, protože Wang I letos v říjnu překročí hranici 70 let, která představuje po léta dodržovaný věkový limit pro čínské vysoké funkcionáře, ale který se, jak nutno podotknout, nevztahuje na šéfa státu a komunistické strany, který má v rodném listě stejný rok narození.

Zmizí člověk, zmizí problém

Čtěte také

Právě pro Si Ťin-pchinga představuje aféra vypoklonkovaného ministra zahraničí politický problém, protože když ve svých rukou soustředil veškerou moc, převzal také odpovědnost například za to, kdo vede tak klíčové ministerstvo, jako resort zahraničních věcí.

Jednoduchá logika by nabídla odpověď, že odchod Čchin Kanga nepředstavuje žádný politický problém, když důvodem jsou zdravotní potíže.

Adam Černý

Pokud by takové vysvětlení mělo být uvěřitelné, ministrův odchod by jistě provázela přání brzkého uzdravení a připomínky dosavadních zásluh. Místo toho však ministerstvo ze svých internetových stránek odstranilo všechny do té doby existující zprávy a fotografie dokládající pracovitost Čchin Kanga a jeho oddanost komunistické straně.

Její vedení se, jak vidno, řídí sloganem sovětského diktátora Josifa Stalina „zmizí člověk, zmizí problém“.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio