7200: Svět brněnských hokejových fanoušků

17. leden 2016

Klubové fanouškovství je specifický fenomén. Fandové hokejového klubu věnují své vášni čas i peníze. Oblíbený klub stojí v jejich životech většinou velmi vysoko. Protože na hokej chodím, poznal jsem na vlastní kůži, jak je podmanivý. Zároveň pro mne byl svět fanoušků zcela nepoznaný, a tak zároveň fascinující. Rozhodl jsem se natočit dokument s názvem 7200.

Kapacita brněnské hokejové haly (mezi lidmi stále známé jako Rondo) je 7200 diváků. Když se v sezóně 2012/2013 pokoušeli hokejisté Komety Brno navázat na tradici z 60. a 70. let a dosáhnout na titul, byly ochozy pravidelně zaplněny do posledního místa.

Fronty a stanové městečko

Pokud je Česko hokejovou zemí, je Brno hokejovým městem. Když se v roce 2012 Kometa probojovala do finále play-off, vzniklo před halou improvizované tábořiště. Kdo chtěl získat lístek, musel na něj čekat přes noc. Rekord je podle zpráv, které se objevily v médiích, 27 hodin.

Na mnohé se přesto nedostalo. Stejně jako na mě, když jsem se v naivní víře, že nějaký lístek přece musí zbýt, postavil do nekonečné fronty pouhé tři hodiny před otevřením pokladen. Vybavuji si ten okamžik, kdy se zklamaný dav přede mnou rozpustil a já věděl, že Kometu už letos uvidím nanejvýš v televizi.

Drama vs. komerce

Na hokeji je cosi magicky přitažlivého. Sport mě nikdy moc nebavil. Jenže Kometa je v Brně pojmem. A tak jsem se jednoho dne šel do haly podívat. Od začátku mě obtěžovaly hity, které se před zápasem linuly z reproduktorů a ještě o něco víc reklamy propagující věci, které jsou mi víc než cizí.

vstupenka autora.JPG

Jenže pak vstoupily na led postavy v modrobílých dresech a podívaná začala. Drama s řadou nečekaných zápletek a napětí, které člověku hned tak nějaký thriller nedá. Občas proložené nějakou tou reklamou na sázkovou kancelář. Tato ambivalence ve mně stále zůstává.


Vítěz Reportu 2013
Leden 2016 je měsícem, kdy bilancujeme, připomínáme si vítězné a oceněné rozhlasové dokumenty. Rozhlasový dokument Radima Nejedlého 7200 zvítězil v kategorii dokument v roce 2013 na 22. ročníku soutěžní přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu Report.

Dav o 7200 hlavách

Kouzlo hry, která má téměř atributy divadelního dramatu, vedle něj podivný svět komerce. Nic ovšem není černobílé. Zato skoro všechno je modrobílé. Tribuny jasně dávají najevo, za kterým týmem stojí, málokdo nemá alespoň modrobílou šálu.

Dav je abstraktní pojem, a tak jsem se rozhodl zjistit, jací jsou lidé, kteří pravidelně zaplňují hokejovou halu. Dokument 7200 přibližuje svět brněnských hokejových fanoušků. Spíše by ovšem bylo na místě říci světy. Každý z fanoušků je jiný. Od těch radikálních až po vysokoškolské profesory a umělce. Spojuje je jediné: Naděje, že Kometa získá po 47 letech znovu titul.

Logo

Poslechněte si tento i další dokumenty ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio