Umění konverzace. Jiří Adamíra a Jana Preissová v půlhodinové lekci společenské konverzace

11. únor 2023

Jiří Adamíra jako soukromý učitel a Jana Preissová jako jeho žačka v půlhodinové lekci společenské konverzace. Vždyť umění dobře mluvit a vystupovat potřebuje k úspěšnému životu snad každý z nás! Rozhlasovou hru Kristiny Žantovské uvádíme u příležitosti nedávných 75. narozenin oblíbené herečky Jany Preissové.

Účinkují: Jana Preissová a Jiří Adamíra
Dramaturgie: Jan Vedral
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1985

Vtipně a nezávazně konverzovat na všeobecně přijatelné téma patřilo po staletí k dovednostem, na kterých závisel úspěch ve společnosti i v životě. Příručky o tom, jak ovládnout umění konverzace, se psaly už před pěti sty lety. Jenže lidé, kterým v rozhovoru brání vrozený ostych, si zpravidla se sebelepší teorií nevystačí. Pro ně jsou tu učitelé konverzace, aby je zbavili zábran praktickým nácvikem všemožných životních situací.

V rozhlasové hře Kristiny Žantovské se už rok za podobným účelem schází Učitel s Dívkou. Přestože ani jedné straně nechybí dobrá vůle, nevypadá to, že by se jim podařilo dosáhnout většího pokroku. Každý si nejspíš od konverzace slibuje něco jiného, zatímco pro učitele to znamená co možná nejvíc se odpoutat od prozaické skutečnosti, žačka hledá cestu, jak v rozhovoru sdílet své skutečné zážitky a pocity.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související