Případ Apollo aneb pět vražd Kolínského gangu

Tak rozsáhlou síť, s výjimkou orlických vražd, tuzemská kriminalistika nezaznamenala.

Účinkují: Stanislav Šárský, Jiří Čapka, Marek Holý, Václav Knop, Otakar Brousek ml., Antonín Hardt, Adam Ernest, Kajetán Písařovic, Lukáš Křišťan
Scénář: Tereza Vojtová a Luboš Valerián
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2018

19. ledna 1996, Valašské Meziříčí, hotel Apollo, pokoj č. 318. Tělo na pohovce překryté dekou. Na krku, hrudníku a břiše hluboké bodnořezné rány. Ráno ho objevila hotelová pokojská při úklidu. Byl to 46letý, poměrně úspěšný soukromý podnikatel. Manželka ho několik dnů pohřešovala.

Vyšetřování jeho vraždy bylo jen začátkem kauzy s málokdy vídaným rozsahem. Ostravská kriminálka zjistila, že pokoj v hotelu byl zamluvený na falešné jméno. Největší podezření padalo na pachatele z řad podnikatelových obchodních partnerů. Oběť totiž měla u jednoho z nich milionový dluh.

Razantní zásah

V podnikatelově zakódovaném diáři bylo u dne vraždy konkrétní jméno. Dotyčný při výslechu suverénně všechno popřel. Přiznal jen cestu na severní Moravu se dvěma 23letými společníky. Vyjela zásahovka.

Hotel Apollo ve Valašském Meziříčí

Razantní zadržení všech podezřelých a jejich transport vrtulníky do Ostravy se z psychologického hlediska ukázalo jako zásadní. Vytržení pachatelů ze známého prostředí otřáslo jejich sebevědomím. Začali ztrácet půdu pod nohama… Vyslýcháni byli souběžně, ale odděleně.

Klíčový 14hodinový výslech

Na každého z trojice připadla dvojice vyšetřovatelů: hodný a zlý. Jejich úkolem bylo podezřelé mezi sebou rozhádat. Jako vraha nakonec dva z podezřelých označili shodně třetího, Otu Biedermana. Když to Biederman zjistil, prozradil, že šlo o vraždu na objednávku. A přiznal další čtyři vraždy.

Dvě z Biedermanových dodatečně přiznaných vražd nebyly v té době vyřešené a o dvou se ani nevědělo. Kriminálka začala rozplétat činnost skupiny, která řadu let řádila ve Středočeském kraji a v Praze. V pozadí stála jedna konkrétní osoba. Rozsáhlostí šlo případ srovnat snad jen s orlickými vraždami.

Rozsudek. Bude konečný?

Obviněno bylo nakonec 10 lidí. V celé skupině (převážně mladých lidí) byly zvláštně pokřivené vztahy. Neměli žádnou úctu k životu. 18. září 1998 dostal Oto Biederman za pět vražd doživotí.

Na další členy „Kolínského gangu“ čekaly rozsudky dvakrát po 25 letech, jednou 13,5 roku a pro zbytek na pomyslném vrcholu pyramidy tři roky. Zákony ČR umožňují i doživotně odsouzenému vrahovi po 20 letech požádat soud o podmínečně propuštění. Čas Oty Biedermana se blíží.

autoři: rota , Tereza Vojtová
Spustit audio

Související