O pořadu Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů

Námluvy, manželství, tanec, zdobení těla, používání peněz, pojmenování dětí... To jsou fenomény, které sdílejí všichni lidé napříč místem a časem. Ukazujeme pestrost kultur či etnik, ale zároveň i to, co je přes všechny tyto rozdíly všem lidem společné. To jsou Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů.

Znalci etnik a kultur z celého světa Martin Rychlík a Martin Soukup vás provedou různými společnostmi na sever, jih, západ i východ od nás a ukážou vám zvyky sice rozličné, ale v něčem si podobné, a vlastně lidské.

A nebude to jen povídání etnologa a antropologa, moderátoři si pozvou i hosty a díky archivu Českého rozhlasu vás za domorodci dokonce přímo vezmou – tedy samozřejmě pomocí zvukových nahrávek.

Pořad připravují

Další pořady

  • Meteor

    Vědecko-populární reportáže, rozhovory a dokumenty pro všechny. K poslechu živě na Dvojce, Pohodě, na webu a v aplikaci mujRozhlas.cz.

  • Desky, pásky, vzpomínky

    Písničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech.

  • Světla ramp

    Návraty do zlatých časů populární hudby.

  • Srdcovky od Dvojky

    Výlet proti proudu času do dob, kdy hudba měla nejen rytmus, ale i melodii.