Ještě teď skoro brečím, přiznává majitelka a dramaturgyně hudebně-literární kavárny Helena Dolejšová

26. červen 2021

Když byl v loňském roce největší průšvih, kavárna byla zavřená, ale povinné platby se nezastavily.

Velká část účinkujících z její kavárny se dala dohromady a společně s hosty udělala sbírku, aby „jejich“ kavárna nepadla. Obrovskou solidaritu si majitelka kavárny bude pamatovat navždy. „Ani polštář vystlaný penězi nikdy nenahradí lidské vztahy,“ ujišťuje majitelka kavárny Helena Dolejšová. 

Nevěděla jsem o té práci vůbec nic, vzpomíná 

Věděla jen to, že ráda pracuje s lidmi. Po letech pořádání kongresů a firemních akcí se totiž rozhodla úplně změnit svůj život a vytvořit místo, kam lidé chodí nejen za dobrou kávou, ale hlavně za kulturními zážitky.

Za patnáct let existence hudebně literární kavárny se na improvizovaném pódiu objevovaly i velké osobnosti kulturního a vědeckého světa, ze zapadlého nenápadného místa se stal prostor pro setkávání, vzdělávání. „Ta kavárna mě na jednu stranu občas docela fyzicky vyčerpává, ale na druhou stranu mě ohromně nabíjí a v mnoha směrech mi pomohla,“ uzavírá Helena Dolejšová.

Kdo ji překvapil svojí profesionalitou? Které vědecké obory ji díky kavárně zaujaly? Proč si její hosté dělají poznámky?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.